Pomidorowo-ziołowe supełki

Pomidorowo-ziołowe supełki
Moja śniadaniowa propozycja na dzisiejszy poranek, dla wielu z Was to pewnie dzień wolny więc możecie zaszaleć.

Pomidorowo-ziołowe supełki
  • 7g suchych drożdży
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 żółtko
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki świeżego posiekanego tymianku, kolendry i oregano
  • 3-4 suszone pomidory w oliwie
Zdjęcie - pomidorowo-ziołowe supełki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami W misce łączymy składniki suche - drożdże, sól i cukier, a w drugiej mleko, masło i żółtko, zioła i pokrojone bardzo drobno pomidory. Łączymy mokre z suchymi za pomocą trzepaczki, a następnie dodajemy stopniowo mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinkę. Następnie dzielimy ciasto na części - mi wychodzi średnio 8 bułeczek. Postępujemy tak jak w przypadku bułeczek czosnkowych - robimy wałeczek, na środku zawiązujemy supełek i wtykamy końce jeden na górze, drugi na dole - instrukcja tutaj. Zostawiamy bułeczki do wyrośnięcia na 20 minut i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Kategorie przepisów