Pomidorowo-ziołowe supełki
![Pomidorowo-ziołowe supełki](/obrazek/duze/pomidorowo-ziolowe-supelki-210392.jpeg)
Moja śniadaniowa propozycja na dzisiejszy poranek, dla wielu z Was to pewnie dzień wolny więc możecie zaszaleć.
Pomidorowo-ziołowe supełki
W misce łączymy składniki suche -
drożdże, sól i cukier, a w drugiej mleko, masło i żółtko, zioła i pokrojone bardzo drobno pomidory.
Łączymy mokre z suchymi za pomocą trzepaczki, a następnie dodajemy
stopniowo mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia
na około godzinkę. Następnie dzielimy ciasto na części - mi wychodzi średnio 8 bułeczek. Postępujemy tak jak w przypadku bułeczek czosnkowych -
robimy wałeczek, na środku zawiązujemy supełek i wtykamy końce jeden na
górze, drugi na dole - instrukcja tutaj. Zostawiamy bułeczki do wyrośnięcia na 20 minut i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Pomidorowo-ziołowe supełki
- 7g suchych drożdży
- 2 łyżki stopionego masła
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 żółtko
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżeczki świeżego posiekanego tymianku, kolendry i oregano
- 3-4 suszone pomidory w oliwie
![Zdjęcie: pomidorowo-ziołowe supełki Zdjęcie - pomidorowo-ziołowe supełki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/210392.jpeg)