Obiad z resztek

Obiad z resztek

Zdjęcie - Obiad z resztek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nie lubię marnować jedzenia. Zawsze przygotowuje takie porcje by nic się nie zmarnowało. Czasem jednak troszkę się zagalopuje lub też apetyt jest mniejszy i zostaje się to i owo. Takim resztkom staram się podarować drugie życie. W zależności co się zostanie przygotowuje zupę krem zapiekankę lub dane z patelni. Dziś polecam coś pomiędzy hiszpańską tortillą, frittatą a omletem. Bez względu jak nazwiemy to danie z czystym sumieniem mogę Was zapewnić, że smakuje znakomicie, a wszystko za sprawą dodanej do masy jajecznej musztardy.
Zdjęcie - Obiad z resztek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Obiad z resztek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
"Omlet" z warzywami
składniki

  • 6 jaj
  • 3 ziemniaki
  • 150 g brokułów
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka musztardy Ancien (musztarda francuska)
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek tymianku
  • olej do smażenia

wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a po ugotowaniu kroimy na plasterki. Brokuł gotujemy na parze. Pokrojony w paseczki boczek i posiekaną cebulę podsmażamy na 1 łyżce oleju. Odkładamy na bok. Jajka mieszamy z mlekiem, solą, pieprzem, listkami tymianku i musztardą.Wylewamy miksturę na patelnie z rozgrzanym olejem. Następnie jak omlet zacznie się lekko ścinać na brzegach kładziemy na niego ziemniaki, brokuł, cebulę z boczkiem. Smażymy na małym ogniu. Gdy jajka zetną się już dokładnie od spodu przekładamy omlet za pomocą dużego talerza na drugą stronę i smażymy około 2 minut.

Kategorie przepisów