Obiad z resztek
Nie lubię marnować jedzenia. Zawsze przygotowuje takie porcje by nic się nie zmarnowało. Czasem jednak troszkę się zagalopuje lub też apetyt jest mniejszy i zostaje się to i owo. Takim resztkom staram się podarować drugie życie. W zależności co się zostanie przygotowuje zupę krem zapiekankę lub dane z patelni.
Dziś polecam coś pomiędzy hiszpańską tortillą, frittatą a omletem. Bez względu jak nazwiemy to danie z czystym sumieniem mogę Was zapewnić, że smakuje znakomicie, a wszystko za sprawą dodanej do masy jajecznej musztardy.
"Omlet" z warzywami
składniki
- 6 jaj
- 3 ziemniaki
- 150 g brokułów
- 100 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 50 ml mleka
- 1 łyżka musztardy Ancien (musztarda francuska)
- sól, pieprz
- kilka gałązek tymianku
- olej do smażenia
wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a po ugotowaniu kroimy na plasterki. Brokuł gotujemy na parze. Pokrojony w paseczki boczek i posiekaną cebulę podsmażamy na 1 łyżce oleju. Odkładamy na bok. Jajka mieszamy z mlekiem, solą, pieprzem, listkami tymianku i musztardą.Wylewamy miksturę na patelnie z rozgrzanym olejem. Następnie jak omlet zacznie się lekko ścinać na brzegach kładziemy na niego ziemniaki, brokuł, cebulę z boczkiem. Smażymy na małym ogniu. Gdy jajka zetną się już dokładnie od spodu przekładamy omlet za pomocą dużego talerza na drugą stronę i smażymy około 2 minut.