Pieczone pierogi z ziemniakami, fetą i świeżym rozmarynem
Pieczone pierogi, z nadzieniem podobnym, jak w klasycznych ruskich.
Ze świeżym aromatycznym rozmarynem.
Pyszne na ciepło i na zimno.
W sam raz do zapakowania, na wyjazd gdzieś.
Albo na piknik w parku. Czy w lesie.
Pieczone pierogi z fetą, ziemniakami i świeżym rozmarynem. (przepis Liski; porcja dla 3 – 4 osób. Z podanej ilości wychodzi ok. 14 pierogów)
Ciasto:
400g mąki pszennej
200g masła
2 łyżki śmietany
½ łyżeczki soli
1 jajko
Farsz:
130g fety
350g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez prasę
1 cebula dymka, drobno posiekana
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki świeżego, drobno posiekanego rozmarynu
świeżo mielony pieprz, do smaku
do posmarowania bułeczek: jajko wymieszane z 2 łyżkami śmietany
Do podania:
Jogurt naturalny Świeży szczypiorek, posiekany
Farsz:
Łączymy wszystkie składniki. Odstawiamy.
Ciasto:
Mąkę siekamy z masłem szerokim nożem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie rozwałkowujmy ciasto na grubość 3mm i wycinamy koła o średnicy ok. 12cm. Każde kółko wypełniamy farszem (ok. 2 łyżek), zalepiamy brzegi.
Piekarnik nagrzewamy do 180st. C.
Gotowe pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilak centymetrowe odstępy, wierzch smarujemy jajkiem wymieszanym ze śmietaną/
Pieczemy ok. 30 – 40 minut.
Podajemy gorące lub zimne (równie pyszne!), z jogurtem naturalnym. Posypane szczypiorkiem.
Smacznego!