Chleb pszenny z pesto rosso
O mojej miłości do suszonych pomidorów mogłabym pisać i pisać, a jak stali czytelnicy zdążyli się pewnie zorientować, robię to także tutaj dość często. Stanowią one dla mnie po prostu kwintesencję tego co najbardziej lubię w jedzeniu. Ale zaraz… może być przecież jeszcze lepiej! Zapomniałam wspomnieć o pesto rosso!
Połączenie suszonych pomidorów, parmezanu, orzeszków pinii, oliwy, czosnku i niekiedy bazylii zakrawa o prawdziwy geniusz. Autorowi tej mieszanki podziękowałabym jak tylko mocno potrafię, bo nie wyobrażam sobie bez niej życia.
Kilka miesięcy temu pojechaliśmy na narty. Jak wiadomo, takie wyjazdy są raczej niskobudżetowym przedsięwzięciem, więc większość osób inwestuje po prostu w zupki chińskie. Gdy my wsadziliśmy do lodówki pesto rosso, wszyscy przetarli oczy, myśląc że zwariowaliśmy z takimi rarytasami. Ale my wiedzieliśmy co robimy. Pesto przydało się dosłownie do wszystkiego. Jednego dnia zrobiliśmy z niego makaron, następnego posmarowaliśmy mięso, służyło również jako pyszne smarowidło do kanapek, które wykradał nam każdy, gdy tylko odwróciliśmy głowę od lodówki.
Jeśli sprawdza się do wszystkiego, sprawdzi się również w pysznym, puszystym chlebie. Chyba mi wierzycie?
Chleb pszenny z pesto rosso Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 25 minut Całkowity czas: 2 godziny 25 minut Porcje: 1 Składniki- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 50 g pesto rosso
- ok. 200 ml ciepłej wody
- Połącz ze sobą wszystkie składniki oprócz wody.
- Do składników zacznij dolewać wodę i rozpocznij zagniatanie ciasta. Zagniataj i dolewaj aż ciasto uzyska jednolitą, elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze przez 5 minut.
- Uformuj z ciasta grubą bagietkę i odstaw na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Zrób nacięcia nożem wzdłuż i przykryj ciasto materiałową szmatką lub folią aluminiową. Odstaw je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw ciasto i piecz ok. 25 minut aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto.