Ciasto lawa

Ciasto lawa

,,Ciasto lawa,,  a raczej deser lawa upiekłam wczoraj na światowy dzień pieczenia :-) było bardzo smaczne i sycące zjadłam półtora porcji :-) oj brzuch pękał w szwach ha ha ... na szczęście przyszła koleżanka Aga, też się załapała i tak w ciągu paru chwil wszystko zostało zjedzone a... jeszcze moi rodzice też się załapali... To był piękny dzień nad płynącą lawą z czekolady :-) Polecam

oryginał

Zdjęcie - Ciasto lawa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Na 6 kokilek

  • 250 g gorzkiej czekolady 
  • 250 g margaryny 
  • 75 g cukru 
  • 35 g maka pszenna
  • 1 łyżeczka wanilii ( dałam ziarenka z laski)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 5 jajek ekologicznych 
  • tłuszcz do wysmarowania + cukier puder do posypania

 

Piekarnik nagrzać do 230 C. 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia - odstawić.

Na parze roztopić margarynę z czekoladą lub na malutkim ogniu ciągle mieszając aby nam się czekolada nie-zważyła. W międzyczasie ubić jajka z cukrem następnie wlać roztopioną czekoladę i połączyć składniki.

Dodać ziarenka wanilii oraz mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Kokili wysmarować tłuszczem i obsypać cukrem pudrem rozdzielić ciasto na sześć części i wstawić do piekarnika, piec 10 minut. 

Po tym czasie wyjąć z piekarnika i podawać ze śmietaną. 

Po przekrojeniu powinna wypłynąć czekolada.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Ciasto lawa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów