Ciasto lawa
,,Ciasto lawa,, a raczej deser lawa upiekłam wczoraj na światowy dzień pieczenia :-) było bardzo smaczne i sycące zjadłam półtora porcji :-) oj brzuch pękał w szwach ha ha ... na szczęście przyszła koleżanka Aga, też się załapała i tak w ciągu paru chwil wszystko zostało zjedzone a... jeszcze moi rodzice też się załapali... To był piękny dzień nad płynącą lawą z czekolady :-) Polecam
Na 6 kokilek
- 250 g gorzkiej czekolady
- 250 g margaryny
- 75 g cukru
- 35 g maka pszenna
- 1 łyżeczka wanilii ( dałam ziarenka z laski)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek ekologicznych
- tłuszcz do wysmarowania + cukier puder do posypania
Piekarnik nagrzać do 230 C.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia - odstawić.
Na parze roztopić margarynę z czekoladą lub na malutkim ogniu ciągle mieszając aby nam się czekolada nie-zważyła. W międzyczasie ubić jajka z cukrem następnie wlać roztopioną czekoladę i połączyć składniki.
Dodać ziarenka wanilii oraz mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Kokili wysmarować tłuszczem i obsypać cukrem pudrem rozdzielić ciasto na sześć części i wstawić do piekarnika, piec 10 minut.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika i podawać ze śmietaną.
Po przekrojeniu powinna wypłynąć czekolada.
Smacznego