Ryba pieczona z pomidorami
Kolejna odsłona ryby w moim domu to wersja pieczona z pomidorami. Użyłam dorsza ale polecam każdą inną rybkę, którą lubicie.
Składniki:
- 2 filety z dorsza
- 3 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- posiekana natka pietruszki
- kilka łyżek oliwy
- sól, pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
Rybę oprószyć solą, skropić cytryną. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę. W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki ryby, na wierzch plasterki pomidorów. Pomidory posmarować oliwą, ułożyć na nich przeciśnięty czosnek i posypać natką pietruszki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 min. Podawać z ziemniakami lub bagietką.
Smacznego:)