Twarogowa tarta z truskawkami

Twarogowa tarta z truskawkami

Zdjęcie - Twarogowa tarta z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nieubłaganie zbliża się czerwiec, znaczy to, że sezon truskawek (tych prawdziwych, pachnących i soczystych) właśnie się zaczyna. Będę je pewnie kupowała codziennie, jadła ze śmietanką, w koktajlu albo jako dodatek do waniliowych lodów. Rozpusta.

Zdjęcie - Twarogowa tarta z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

A dziś jako tarta, trochę rustykalna w stylu. Ale w tej niedoskonałości, moim zdaniem, tkwi jej urok. Truskawki doprawiłam skórką cytrynową. I nic więcej nie było im potrzebne.

Twarogowa tarta z truskawkami

Agata, 29 maja 2013

Zdjęcie - Twarogowa tarta z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól, dodaj serek i krótko zmiksuj (mikserem lub malakserem), dodaj zimne, pocięte w małe kawałki masło, ponownie wymieszaj, następnie szybko wyrób ciasto. Zawiń je w foliowy woreczek, schowaj na 30 minut do lodówki.

Truskawki umyj i oczyść z szypułek, wymieszaj z mąką ziemniaczaną i skórką cytrynową.

Ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 3 mm. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Owoce wymieszaj z cukrem, ułóż na środku ciasta, pozostawiając wokół ok 5 cm wolnej przestrzeni. Brzegi ciasta zawiń do środka, aby utworzyły wyższy brzeg i zachodziły na truskawki. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Piecz w temp. 180 oC ok. 40 minut. Przed podaniem ostudź.

Kategorie przepisów