Twarogowa tarta z truskawkami
Nieubłaganie zbliża się czerwiec, znaczy to, że sezon truskawek (tych prawdziwych, pachnących i soczystych) właśnie się zaczyna. Będę je pewnie kupowała codziennie, jadła ze śmietanką, w koktajlu albo jako dodatek do waniliowych lodów. Rozpusta.
A dziś jako tarta, trochę rustykalna w stylu. Ale w tej niedoskonałości, moim zdaniem, tkwi jej urok. Truskawki doprawiłam skórką cytrynową. I nic więcej nie było im potrzebne.
Twarogowa tarta z truskawkami Składniki- ciasto
- mąka pszenna - 2 szklanki
- cukier - 1/4 szklanki
- twaróg ( - 3/4 szklanki
- masło - 4 łyżki
- sól - duża szczypta (co najmniej 1/4 łyżeczki)
- nadzienie
- truskawki - 1/2 kg
- skórka z cytryny - otarta z 1 owocu
- cukier - 2-3 łyżki
- mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
- jajko - 1 szt
W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól, dodaj serek i krótko zmiksuj (mikserem lub malakserem), dodaj zimne, pocięte w małe kawałki masło, ponownie wymieszaj, następnie szybko wyrób ciasto. Zawiń je w foliowy woreczek, schowaj na 30 minut do lodówki.
Truskawki umyj i oczyść z szypułek, wymieszaj z mąką ziemniaczaną i skórką cytrynową.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 3 mm. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Owoce wymieszaj z cukrem, ułóż na środku ciasta, pozostawiając wokół ok 5 cm wolnej przestrzeni. Brzegi ciasta zawiń do środka, aby utworzyły wyższy brzeg i zachodziły na truskawki. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz w temp. 180 oC ok. 40 minut. Przed podaniem ostudź.