Jeden z bardzo ciekawych pomysłów na wykorzystanie białej rzodkwi znalazłam na blogu Karoliny. Plastry rzodkwi smaży się na patelni wraz z sosem sojowym i cukrem, co faktycznie może budzić lekkie skojarzenia ze stekami ;)
Mam słabość do faszerowania. Faszerowałam już bakłażany, cukinie, ciasto francuskie i tortille. Lepiłam pierogi, zwijałam spring-rollsy, nadziewałam naleśniki. Jak to się więc stało, że dopiero teraz przeżyłam pierwszą przygodę z faszerowaniem papryki?
Przepis który udowadnia, że często najprostsze rzeczy są najlepsze. Danie gotowe w czasie poniżej 10 minut, genialna przystawka lub samodzielne danie. Najlepszy w tym daniu jest genialny sos który wybieramy świeżą bagietką lub kajzerką.
Fajny sos, który doskonale pasuje zarówno do kanapek, jak i jajek, wędlin i mięs na zimno. Prosty, ale wszechstronny: pasuje zarówno jako składnik codziennego śniadania, jak i świątecznego stołu.
Ta sałatka od razu wpadła mi w oko podczas zapowiedzi jakiegoś programu kulinarnego. Od razu wyobraziłem sobie to połączenie smaków i wiedziałem, że będzie idealna na jakiś upalny dzień czy też jako dodatek do bardziej konkretnej porcji czegoś grillowanego. Na szczęście ktoś wymyślił kiedyś taki guzik „Rec” i na spokojnie mogłem spisać przepis.
Po wielkanocnym obżarstwie przyszedł czas na coś lżejszego. Dzisiaj proponuję Wam sałatkę, w której znajdziecie orzechy, owoc oraz przepyszny cypryjski ser halloumi. Ser ten świetnie nadaje się do grillowania – nie topi się i jest wyśmienity na ciepło. Sałatkę przyrządzicie o każdej porze roku w jakieś pół godziny – jest prosta w przygotowaniu, pyszna i sycąca
Fajna, smaczna i kolorowa salsa, która pasuje do wielu potraw kuchni meksykańskiej. U mnie akurat posłużyła jako dodatek do placuszków z cukinii i kukurydzy, na które przepis podałam dziś rano :)
Marchewka solo z piekarnika, bez towarzystwa nieśmiertelnego groszku. Sami przyznacie, że tak podana marchewka - z zieloną czuprynką bedzie ozdobą kazdego talerza. Jest pyszna, aromatyczna, chrupiąca i sama się robi, a w ten sposob przygotowana zachowuje na pewno wiecej wartości odżywczych niz gotowana.
Mega pyszny i mega sycący makaron ze sporą ilością dodatków. Mamy tu i krewetki, i szpinak, i fetę, i pomidorki koktajlowe. Mimo to wszystko razem świetnie się komponuje w smaczną całość, pozostawiając błogie wspomnienie udanego obiadu ;)
A tym razem coś z myślą o tym, co lubią sobie mięskiem dogodzić.
Ja, choć wiecie , że do wielbicieli mięsa szczególnie nie należę, to od czasu do czasu lubię zjeść coś tak porządnego.
Zwłaszcza w takim wydaniu.
Boczek pieczony z ziołami, czosnkiem, musztardą i cebulką jest świetnym pomysłem zarówno do obiadu, jak i na kanapki.