Boczek pieczony – pyszny!
A tym razem coś z myślą o tym , co lubią sobie mięskiem dogodzić.
Ja , choć wiecie , że do wielbicieli mięsa szczególnie nie należę , to od czasu do czasu lubię zjeść coś tak porządnego.
Zwłaszcza w takim wydaniu.
Boczek pieczony z ziołami , czosnkiem , musztardą i cebulką jest świetnym pomysłem zarówno do obiadu , jak i na kanapki.
Smakuje fantastycznie!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* boczek surowy bez kości – ok. 1 kg
* cebula – 3 szt
* czosnek – 1,5 główki
* rozmaryn świeży – 1 łyżka
* tymianek świeży – 1 łyżka
* majeranek – 1 łyżka
* liść laurowy – 1 garstka
* ziele angielskie – 1 łyżeczka
* musztarda ostra – 1 łyżka
* sól – 1 łyżeczka
* pieprz – 1 szczypta
* olej – ok. 200 ml
* bulion – 300 ml
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Cebulę kroimy w piórka , 1 główkę czosnku przeciskamy przez praskę.
Tymianek , rozmaryn , majeranek , ziele angielskie , liście laurowe , ostrą musztardę , olej , sól i pieprz dokładnie razem mieszamy , a następnie dodajemy czosnek i cebulę.
Pozostały czosnek kroimy w kawałeczki.
Oczyszczony boczek nakłuwamy w kilku miejscach i wciskamy pokrojony czosnek.
Całość wkładamy do przygotowanej marynaty , zawijamy w folię i wkładamy do lodówki ) im dłużej będzie w lodówce , tym smak będzie intensywniejszy – może być nawet 2-3 dni! ).
Po tym czasie boczek wraz z marynatą wkładamy na blachę , podlewamy bulionem , przykrywamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika.
Po ok. 30 min. przewracamy i polewamy powstałym sosem ( po kolejnych 30 min. czynność powtarzamy ).
Takiej wielkości boczek piecze się ok. 100 – 140 min w zależności od mocy piekarnika.
Smacznego!