Krewetki duszone w winie

Krewetki duszone w winie
Zdjęcie - Krewetki duszone w winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis który udowadnia, że często najprostsze rzeczy są najlepsze. Danie gotowe w czasie poniżej 10 minut, genialna przystawka lub samodzielne danie. Najlepszy w tym daniu jest genialny sos który wybieramy świeżą bagietką lub kajzerką. Do słodkich lekko krewetek najlepiej spasują takie wina jak Sauvignon Blanc, Riesling lub Chardonnay. Najlepiej spożywać przy użyciu rąk. Idealne danie nie tylko na romantyczny wieczór we dwoje.

  • 300g krewetek
  • 1 marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 2cm świeżego imbiru
  • 4 łyżki oliwy
  • 150ml wina białego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Marchew kroimy w słupki, najlepiej zrobić to przy pomocy specjalnej obieraczki. Czosnek oraz imbir obieramy i siekamy w drobne plastry.


Oliwę rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy marchew, imbir oraz czosnek, gdy te ostatnie zaczną wydzielać aromat wrzucamy krewetki i smażymy przez 1 minutę.


Dodajemy wino i przykrywamy patelnię pokrywką. Redukujemy ogień na średni i dusimy całość 4 minuty.


Wykładamy na głębokie talerze razem z sosem. Posypujemy siekaną natką pietruszki. Lekko solimy i pieprzymy. Podajemy ze świeżym pieczywem.



Zdjęcie - Krewetki duszone w winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Krewetki duszone w winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Krewetki duszone w winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów