Surówka z młodej kapusty z marchewką i kalarepką
Zdrowie na talerzu :) Kolorowa i bardzo smaczna surówka, na którą przepis znalazłam u Dorotki. Aktualnie jedna z moich ulubionych. Gorąco polecam :)
Składniki:
- pół główki młodej kapusty
- 1 marchew (dałam dwie)
- 1 kalarepa
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka majonezu
- 4-5 łyżek jogurtu naturalnego (dałam dwie łyżki gęstego jogurtu greckiego)
- sól, pieprz
- od siebie dodałam dwa ząbki czosnku
Wykonanie:
Kapustę drobno poszatkować, oprószyć solą i pieprzem i odstawić na kilka minut. Marchew i kalarep obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Natkę drobno posiekać. Wszystkie warzywa umieścić razem w misce. Jogurt połączyć z majonezem i przeciśniętym czosnkiem, doprawić do smaku. Sosem polać warzywa. Wymieszać. Smacznego :)