Boczek duszony w warzywach

Boczek duszony w warzywach

Wspaniały boczek na chleb. Mięciutki bo duszony, wspaniale pachnie przyprawami ale też przejmuje smak warzyw. Dzięki temu jest tak pyszny, że trzeba mieć silną wolę, żeby nie zjeść go za dużo.

Zdjęcie - Boczek duszony w warzywach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • duży kawałek boczku (ok. 1,20 )
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 duża pietruszka
  • majeranek, tymianek
  • sól, pieprz
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 ząbki czosnku

Boczek natrzeć solą i ziołami. W garnku zagotować wodę, wrzucić do niej pokrojone warzywa i doprowadzić do zagotowania. W tym czasie na rozgrzanej patelni obsmażyć boczek. Obsmażony obłożyć czosnkiem i włożyć go do gotującej się wody. Zmniejszyć ogień, dodać liście laurowe, ew. odrobinę soli i dusić ok. 1,5 godź. Po tym czasie boczek wyjąć na talerz, wierzch obciążyć i odstawić do wystygnięcia.

Smacznego:)

Kategorie przepisów