Młoda marchewka z piekarnika

Młoda marchewka z piekarnika

Zdjęcie - Mloda marchewka z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Marchewka solo z piekarnika, bez towarzystwa nieśmiertelnego groszku. Sami przyznacie, że tak podana marchewka - z zieloną czuprynką bedzie ozdobą kazdego talerza. Jest pyszna, aromatyczna, chrupiąca i sama się robi, a w ten sposob przygotowana zachowuje na pewno wiecej wartości odżywczych niz gotowana. To bardzo smaczny dodatek do letniego obiadu.

Skladniki:

Zdjęcie - Mloda marchewka z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
peczek marchewki
kilka zabkow czosnku
tymianek lub estragon
sol gruboziarnista
olej rzepakowy-kilka lyzek
miod-1 lyzka

Wykonanie:

  • marchewke umyc,obrac pozostawiajac kilkucentymetrowe zielone lodyzki dla ozdoby,przekroic na pol.Obrac czosnek
  • marchewki czosnek i galazki tymianku ulozyc w naczyniu zaroodpornym
  • polac kilkoma lyzkami oleju i miodem.Posypac sola.Podlac 2-3 lyzkami goracej wody
  • piec w nagrzanym piekarniku do 200°C.Marchewki maja pozostac chrupiace
  • podawac jako dodatek do drugiego dania

ZYCZE SMACZNEGO !

Kategorie przepisów