Sałatka sułtańska z miażdżonym ogórkiem, gęstym jogurtem w posypce z pistacji, granatów oraz listków mięty
Ta sałatka od razu wpadła mi w oko podczas zapowiedzi jakiegoś programu kulinarnego. Od razu wyobraziłem sobie to połączenie smaków i wiedziałem, że będzie idealna na jakiś upalny dzień czy też jako dodatek do bardziej konkretnej porcji czegoś grillowanego. Na szczęście ktoś wymyślił kiedyś taki guzik „Rec” i na spokojnie mogłem spisać przepis. Prowadząca program zarzekała się, że jadła tę sałatkę w ekskluzywnej restauracji w hotelu w Istambule i danie od razu zwróciło jej uwagę, gdyż ogórki są w niej nie krojone, lecz miażdżone tłuczkiem :) Co ciekawe, podobno historia przepisu sięga kilkuset lat i było to danie podawane sułtanom, choć to akurat mógł być chwyt reklamowy tureckiego kucharza z dużym poczuciem humoru czy też tzw, „bajery”. Ja jednak zaświadczam o smakowitości tej sałatki i gwarantuję, że jest przy jej przygotowaniu dużo frajdy i na pewno dużo sprzątania ;)
Składniki:
(przepis na 4 porcji)
2 duże ogórki szklarniowe (lub 8 gruntowych)
6 łyżek gęstego jogurtu
8 łyżek nasion owoców granatu
4 łyżki sosu z owoców granatu (np. turecki sos „nar eksili sos”)
2 łyżki oliwy
2 łyżki pistacji
garść liści mięty
sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyć dokładnie ogórki (nie obierać ze skórki), a następnie rozbić tłuczkiem na miazgę (tak, to nie przejęzyczenie!) a następnie większe kawałki rozerwać na mniejsze. Wymieszać jogurt z oliwą, połową ziaren granatu oraz sosem z granatów a następnie dodać ogórki i jeszcze raz wymieszać. Ułożyć na talerzu ogórki w sosie, posypać pistacjami, resztą nasion z owoców granatu i udekorować listkami mięty. Doprawić całość solą i grubo mielonym pieprzem.