Pierogi ze szpinakiem, ricottą i łososiem
przepis:
.
2 łyżki ugotowanego i posiekanego szpinaku
2-3 łyżki serka ricotta
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka masła
W rondelku rozpuścić masło, przesmażyć na nim szpinak, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać zmiażdżony ząbek czosnku. Ostudzić.
.
.
1 dzwonko łososia obrać ze skóry, opłukać, osuszyć, a następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Łososia ugotować na parze.
Zarobić ciasto na pierogi, rozwałkować je, wykrawać krążki i ułożyć na nim masę serowo-szpinakową i kawałki łososia. Pierogi zalepić, ugotować w osolonej wodzie.
Podawać polane masłem z przesmażonymi listkami szałwi.