Sałatka z grillowanym serem halloumi
Po wielkanocnym obżarstwie przyszedł czas na coś lżejszego. Dzisiaj proponuję Wam sałatkę, w której znajdziecie orzechy, owoc oraz przepyszny cypryjski ser halloumi. Ser ten świetnie nadaje się do grillowania – nie topi się i jest wyśmienity na ciepło. Sałatkę przyrządzicie o każdej porze roku w jakieś pół godziny – jest prosta w przygotowaniu, pyszna i sycąca. Będzie świetną propozycją, jeśli chcecie podać coś nieszablonowego i oryginalnego gościom czy drugiej połówce.
Składniki
(na 3-4 osoby)
- opakowanie sera halloumi (200gr)
- opakowanie rukoli
- dwie pomarańcze
- pomidorki koktajlowe (80gr)
- garść posiekanych orzechów włoskich
- sos balsamico (lub ocet balsamiczny z miodem i oliwą)
Przygotowanie
(30 min)
1. Rukolę płuczemy i zostawiamy, aby obciekła.
2. Pomarańcze obieramy i kroimy w plastry lub cząstki, a orzechy siekamy. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki i delikatnie solimy.
3. Ser halloumi kroimy w plastry i podsmażamy na patelni grillowej z każdej strony.
4. Na talerzach układamy rukolę, pomarańcze, plastry sera, pomidorki. Wszystko posypujemy orzechami i polewamy balsamico.
Smacznego!!
Nazwa potrawy: Sałatka z grillowanym serem halloumiOpis: Kolejny oryginalny, prosty i pyszny przepis - sałatka z grillowanym serem halloumi, orzechami i pomarańczą. Może być podawana na obiad, lunch lub na imprezę.
Rodzaj: Sałatka
Zdjęcie:
Data: 28-04-2014
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Autor: Dorota Bigo