W szerokim garnku rozgrzać łyżkę masła i zeszklić posiekaną cebulę, nie rumieniąc. Dodać posiekane kurki ( małe sztuki zostawić w całości ) i smażyć przez 1,5 minuty. Dodać ryż i wlać szklankę bulionu...
Kokos i biała czekolada doskonale się ze sobą komponują tworząc bardzo przyjemne doznania smakowe. Przepis na muffinki można dowolnie modyfikować dodając ulubione składniki: owoce, bakalie lub czekoladę.
Delikatne, chrupiące na zewnątrz i ciągnące w środku bezy z bitą śmietaną i borówkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Lekkie i rozpływające się w ustach beziki to doskonała propozycja na podwieczorek a także świetny deser na uroczyste spotkanie w większym gronie.
Na koniec tygodnia mam dla Was przepis na pyszny torcik podwójnie czekoladowy z malinami, dużą ilością malin i galaretką, na spodzie ciasteczkowym, więc bez pieczenia. Jest rewelacyjny, polecam bardzo, warto zrobić.
Czas przygotować zapasy zieleniny na okres zimowy. Wykorzystajmy nadmiarowe ilości liści selera i pora i przygotujmy z nich zestawy, które idealnie przydadzą sie do zimowych zup.
Patisony pokroić na plastry, usunąć pestki wraz z otoczkami. Pokroić w dużą kostkę. Marchew i cebulę kroimy w plastry. W rondlu rozgrzewamy łyżkę masła. Dodajemy warzywa i smażymy ok 3 min...
Pischinger czyli torcik z wafli przekładany pyszną masą mleczno-kakaową to jeden z prostszych deserów, szczególnie lubiany przez dzieci, będzie też wybornym smakołykiem do kawy. To przysmak z mojego dzieciństwa do którego od czasu do czasu wracam w mojej kuchni.
Nazwa "przegląd tygodnia" nie jest przypadkowa. Do tego ciasta możemy wykorzystać resztki pokruszonych herbatników, stare ciasto nie zawierające owoców i kremów (np. drożdżowe, piaskowiec, makowiec itd.), resztki słodkiego pieczywa czyli wszystko co normalnie trafiłoby do kosza lub karmnika dla ptaków.
Ciasto kefirowe z jabłkami i cynamonem to znakomity pomysł na słodki smakołyk do kawy lub herbaty. Ciasto jest wilgotne, lekkie, delikatne i bardzo smaczne a do tego szybkie w przygotowaniu co jest jego dodatkowym atutem.
Znakomite i rozpływające się w ustach naleśniki z dżemem morelowym i orzechami włoskimi, polane sosem czekoladowym, to przysłowiowe niebo w gębie. U mnie w domu zniknikają ze stołu w kilka minut, polecam do wypróbowania to proste, nie wymagające zdolności kulinarnych przepyszne danie.