Torcik na zimno podwójnie czekoladowy z malinami bez pieczenia
Witajcie :-) Na koniec tygodnia mam dla Was przepis na pyszny torcik podwójnie czekoladowy z malinami, dużą ilością malin i galaretką, na spodzie ciasteczkowym, więc bez pieczenia. Jest rewelacyjny, polecam bardzo, warto zrobić :-) Miłego piątku Wam życzę :-))
Tortownica 23cm
Spód:
- 300 g ciasteczek owsianych
- 120 g roztopionego masła
Masa :
- 500 g śmietanki 36%
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 3 łyżeczki żelatyny
- maliny
Dodatkowo:
- 1 galaretka bezbarwna
- maliny
1. Masło roztapiamy, studzimy. Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze kielichowym. Do ciasteczek dodajemy masło, mieszamy rękami. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka z masłem przekładamy do tortownicy, ubijamy i wstawiamy do lodówki.
2. Żelatynę zalewamy małą ilością wody, odstawiamy, żeby napęczniała. 200 ml śmietanki przelewamy do rondelka, podgrzewamy. Dodajemy pokruszone obie czekolady. Jak się nam rozpuszczą, zdejmujemy z gazu i dodajemy żelatynę. Mieszamy, żeby ładnie nam się połączyłam z resztą. Studzimy.
3. Na ciasteczkowy spód układamy maliny. W misie blendera ubijamy resztę śmietanki 36% , dodajemy przestudzoną czekoladową śmietankę z żelatyną, mieszamy i przelewamy na ciasteczkowy spód i maliny. Wstawiamy do lodówki.
4. W zagotowanej wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretkę, jak rozpuściłam w 400 ml wrzątku, mieszamy, studzimy. Jak masa czekoladowa zacznie nam się siadać, układamy na niej maliny. Następnie zalewamy tężejącą bezbarwną galaretką. Odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki :-) Smacznego :-))