Mrożenie liści selera i pora - gotowe zestawy rosołowe

Mrożenie liści selera i pora - gotowe zestawy rosołowe
Zdjęcie - Mrożenie liści selera i pora - gotowe zestawy rosołowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Czas przygotować zapasy zieleniny na okres zimowy. Wykorzystajmy nadmiarowe ilości liści selera i pora i przygotujmy z nich zestawy, które idealnie przydadzą sie do zimowych zup.

Pamietajmy, że warzywa kupowane zimą nie nadadzą wywarowi tak wspaniałego aromatu i smaku !

Dodatkowo jeżeli nie lubicie pływającej zieleniny w zupie taki zestaw sprawdzi sie idealnie!
SKŁADNIKI:
  • zielone liście selera
  • zielona część pora

WYKONANIE:

1. Liście pora i selera dokładnie myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. 2. Liście selera owijamy ściśle zielonymi częściami pora ( ilość wg własnych potrzeb ) 3. Ewentualnie każdy zestaw wiążemy dodatkowo nitką. 4. Zestawy wstępnie mrozimy na płasko przez 12h. Ważne, aby zestawy sie nie dotykały się podczas mrożenia - w ten sposób porcje będą łatwe do wyjęcia i użycia! 5. Zamrożone w ten sposób liście układamy we wspólnym woreczku. 6. Przechowujemy z zamrażalce do 6 miesięcy.

Kategorie przepisów