Szybkie, pyszne i bardzo efektowne ciasto bez pieczenia Lion to smakołyk inspirowany popularynym batonikiem, idealny na deser dla wszystkich miłośników słodyczy.
Dzisiaj chciałabym wam zaproponować przepis na pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto, takie na ostatnią chwilę. Wygląda na bardzo pracochłonne, a wcale takie nie jest.
Ciasto bananowe bez pieczenia z galaretką cytrynową, mascarpone i wiórkami kokosowymi, na pysznym spodzie biszkoptowo-kokosowym, to jedno z tych ciast, które nie może się nie udać. Nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych a jedynie odrobiny cierpliwości
Te ciasteczka mają ciekawą historię. Wręczano je jako suchy prowiant żołnierzom armii australijsko-nowozelandzkiej wysyłanym w czasie I wojny światowej do Europy. Wytwarzano je z płatków owsianych, wiórków kokosowych, cukru, mąki, jasnej melasy i masła.
Jako, że dawno nie było nic specjalnego to dziś mam dla Was efektowne i pyszne ciasto, które łączy w sobie orzechowy spód i 2 pyszne kremy oddzielone warstwą herbatników.
Absolutnie nie dietetyczne, słodkie i pyszne! Rafaello zdecydowanie lepsze niż to ze sklepu. Dla moich córek niestety zbyt słodkie, więc wszystko musieli zjeść dorośli :) Kuleczek z podanej porcji wychodzi na tyle dużo, że cztery dorosłe osoby jadły je dobre kilka dni.
Delikatne, orzeźwiające ciasto cytrynowe z bitą śmietaną oraz kokosem to przepyszny i łatwy w wykonaniu deser, idealny dla wszystkich słodyczomaniaków, bardzo cytynowy smakołyk nie wymagający żadnego doświadczenia kulinarnego.
Białą fasolę wsypać do garnka. Zalać wodą - poziom wody powinien siegać 2-3 cm nad fasolę. Dodać liść laurowy, ziarenka ziela oraz łyżeczke soli. Gotować ok 25 min do miękkości fasoli...
Tym razem zrobiłam kulki migdałowo-kokosowe. Trochę w stylu batoników bounty, ale o wiele lepsze, bardziej wilgotne, aromatyczne. Bardzo nam smakowały:-)