Bajaderki w wersji mini czyli przegląd tygodnia
Tym razem nasze bajaderki są w wersji miniaturowej i z wyglądu bardziej przypominają trufle, zwłaszcza po obtoczeniu ich w kruszonych orzechach.
Nazwa "przegląd tygodnia" nie jest przypadkowa. Do tego ciasta możemy wykorzystać resztki pokruszonych herbatników, stare ciasto nie zawierające owoców i kremów (np. drożdżowe, piaskowiec, makowiec itd.), resztki słodkiego pieczywa czyli wszystko co normalnie trafiłoby do kosza lub karmnika dla ptaków.
Poniższy przepis dostałam od Kryni58 i często z niego korzystam, jeśli zostają mi jakieś resztki ciast- te bajaderki są wyjątkowo smaczne :)
Składniki
- 450-500 g pokruszonych resztek ciast (bez kremów, żelatyny, owoców, galaretek), herbatników, kruchych ciastek, biszkoptów itp.
- 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w wodzie lub w rumie
- 1/3 szklanki dowolnych pokruszonych orzechów lub migdałów
- około 2 lub 3 łyżki drobnego brązowego cukru
- 150-200 g bardzo gęstej marmolady lub dżemu
- 100 ml mleka lub gęstej śmietany kremówki***
- 80 g masła lub dobrej margaryny
- 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
- 2 łyżki dobrej jakości kakao np. VanHouten. (ilość kakao można zmniejszyć, jeśli używamy resztek ciemnych ciast tj. piernik, murzynek itp.)
- 1 łyżka czekolady w proszku (pyszna jest Maltesers Hot Chocolate)
- 2-3 łyżki dowolnego kremu orzechowego lub czekoladowego
- kilka kropli olejku rumowego, arakowego lub migdałowego
Uwaga: jeśli chcecie uzyskać bajaderki z mocnym kokosowym aromatem to zamiast śmietany lub mleka krowiego możecie dodać dobrej jakości mleko kokosowe. Kupując mleko kokosowe warto zwrócić uwagę na zawartość ekstraktu kokosowego, im go więcej tym lepsze mleko. Duży wybór mleka kokosowego i śmietanki kokosowej jest np. w sklepie internetowym Kuchnie Świata. Tam też kupuję Maltesers Hot Chocolate czyli czekoladę pitną o smaku kulek Maltesers
Do dekoracji
- opcjonalnie polewa czekoladowa
- wiórki kokosowe
- zmielone orzechy
- kolorowe posypki
- pałeczki czekoladowe
Przygotowanie
Ciasta, ciasteczka i resztki słodkich wypieków zmiksować w blenderze. W rondelku zagotować mleko z masłem, dodać cukier, czekoladę w proszku i kakao. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą odstawić do wystudzenia, a następnie dodać pokruszone resztki ciast i herbatników, dżem lub marmoladę oraz pozostałe składniki i ugnieść na jednolitą masę Konsystencję masy możemy regulować dodając albo zmielone na pył herbatniki (jeśli jest zbyt rzadka), albo dżem lub krem, jeśli okaże się za gęsta. Z masy formować kulki, zamaczać je w polewie czekoladowej i obtaczać w zmielonych orzechach i / lub wiórkach kokosowych, startej czekoladzie lub innych posypkach. Gotowe bajaderki wstawić do lodówki, aby stężały.