Chrupiące naleśnikowe ciasto wypełnione po brzegi mięsem mielonym i dużą ilością ciągnącego się sera – w tym przypadku mozzarelli i goudy.
Danie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne!
Idealny przepis na lekkie ciasto, dla osób, które nie lubią sterty brudnych miseczek, szklaneczek i łyżeczek, które zostają po przygotowaniu ciasta. Ja zmniejszyłam ilość cukru o połowę, ponieważ nie lubię bardzo słodkich ciast, dodatkowo kruszonka, którą dodałam od siebie również dosładza ciasto.
Odkąd zobaczyłam jej zdjęcie, wiedziała, że muszę upiec. Cienkie, przyrumienione placki z ciasta drożdżowego, a na nim pachnący przyprawami mix warzyw i mięsa (następnym razem spróbuję wersji vege).
Całe wieki nie piekłam karpatki…. tak jakoś wyszło… Właściwie to nie wiem czemu, bo bardzo ją lubimy :)! Karpatka to chyba kolejny słodki hit z czasów dzieciństwa… kiedyś była w modzie, ale teraz też wszyscy chętnie -przynajmniej u nas – po nią sięgają.
Calzone jest bardzo poręczne w jedzeniu, dlatego doskonale nadaje się jako „jedzenie uliczne” i jako takie jest właśnie sprzedawane we włoskich sklepikach. Farsz w calzone może być praktycznie dowolny, tak jak w przypadku tradycyjnych pizz.
Smaczny deser jagodowy, bardzo łatwy, bardzo szybki i każdy go zje z przyjemnością. Przy tym naprawdę niskokaloryczny, bo bazą deseru jest mleko skondensowane. Mleko skondensowane ubite na sztywną pianę jest tak lekkie i puszyste.
Dziś mam dla Was kolejny przepis na niesamowicie łatwe i smaczne ciacho! Intensywnie kokosowe… delikatne … niesamowicie kruche … a wyglądem przypominające znanego wszystkim i lubianego przez większość Pleśniaka.
Dzisiaj mam dla Was pyszne bułeczki, które chowały się między folderami od grudnia. Cudownie maślane, pięknie pachną. Wyjątkowe za sprawą pieprzu, którym został hojnie obsypane.
Wybrałam proste, puszyste ucierane ciasto z pysznymi, soczystymi, słonecznymi morelami. Uwielbiam je za całokształt, są takie ładne, pełne lata i po prostu pyszne.