Szybkie ciasto jogurtowe
Na pewno wielu z Was spotkało się już z tym przepisem na ciasto jogurtowe odmierzane kubeczkiem po jogurcie. Przepis od Asi z Kwestii Smaku robiłam już kilka razy, ale dopiero dzisiaj znajdzie są na blogu. Idealny przepis na lekkie ciasto, dla osób, które nie lubią sterty brudnych miseczek, szklaneczek i łyżeczek, które zostają po przygotowaniu ciasta. Ja zmniejszyłam ilość cukru o połowę, ponieważ nie lubię bardzo słodkich ciast, dodatkowo kruszonka, którą dodałam od siebie również dosładza ciasto. Serdecznie polecam to ciasto na co dzień i od święta : )
Składniki
- 1 mały kubeczek gęstego jogurtu w temp. pokojowej
- 3 kubeczki mąki pszennej
- 2 i 1/2 kubeczki cukru ( dałam 1 kubeczek )
- 1 kubeczek oleju w temp. pokojowej
- 3 jajka w temp. pokojowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na kruszonkę : 1/2 kubeczka mąki, 1/2 kubeczka cukru, pełna łyżka masła.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewam do miseczki, dodaję resztę składników. Wszystko mieszam mikserem na najniższych obrotach do czasu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Daję na blaszkę o wym. 23 cm x 23 cm , wyłożoną papierem do pieczenia. W dłoniach rozcieram składniki na kruszonkę. Ciasto równomiernie posypuję kruszonką. Daję do nagrzanego piekarnika, piekę 40 min. w temp. 180 stopni ( do suchego patyczka ). Po upieczeniu studzę na kratce. Udanych wypieków :-)
Moje uwagi : To ciasto można przygotować inaczej. Najpierw ubić jajka z cukrem na pianę, dodawać stopniowo olej i jogurt, a na koniec dać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wg. mnie takie ciasto jest lepsze, mąż nie widzi różnicy : )