Jagodowa "chmurka"- dietetycznie
Smaczny deser jagodowy,bardzo latwy,bardzo szybki i kazdy go zje z przyjemnoscia.Przy tym naprawde niskokaloryczny,bo baza deseru jest mleko skondensowane.Mleko skondensowane ubite na sztywna piane jest tak lekkie i puszyste.ze naprawde moze sie tylko kojarzyc z puszystym obloczkiem lub chmurka.Spoiwem deseru jest galaretka o smaku lesnych owocow,poniewaz deserowi towarzysza czarne jagody.
Skladniki na 6 pucharkow:
mleko skondensowane nieslodzone-200 ml
1 galaretka o smaku owocow lesnych
100-150 g jagod
Wykonanie:
- przygotowac galaretke.Zagotowac 250 ml wody,czyli polowe wody z przepisu i mieszajac rozpuscic galaretke.Ostudzic
- schlodzone mleko skondensowane (najlepiej przez noc w lodowce) ubic na sztywno przy pomocy miksera.Ubijanie trwa krotko,okolo 3 minut.Mleko podczas ubijania bardzo zwieksza swoja objetosc.Caly czas ubijajac powoli wlewac przestudzona galaretke
- na dno pucharkow wylozyc jagodki,wylozyc porcjami pianke.Udekorowac wierzch jagodami
- wstawic do lodowki,by deser stezal
UWAGI:Deser mozna przygotowac w malej keksowce wylozonej folia spozywcza,a pianke wymieszac z jagodami,nastepnie kroic w plastry.