Malinowa kasza manna

Malinowa kasza manna
Zdjęcie - Malinowa kasza manna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


O swoim uwielbieniu do kaszy manny pisałam już przy okazji kruchego ciasta. Tym razem tradycyjna odsłona manny podrasowana dodatkiem malin. Jest na nie sezon, więc warto korzystać. Dla dzieci małych i dużych :)


Składniki na 2 porcje:
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • łyżka cukru
  • łyżka masła
  • szczypta soli
  • szklanka malin
1,5 szklanki mleka przelać do garnka, dołożyć masło, wsypać cukier i sól, po czym zagotować. W pozostałej części mleka rozrobić kaszę mannę i wlać ją na gotujące się mleko, energicznie mieszając, by nie porobiły się grudki. Ciągle mieszać do ponownego zagotowania mleka, a następnie zdjąć garnek z gazu i odstawić kaszę do przestudzenia oraz zgęstnienia.
Podanie: Połowę kaszy przełożyć do pucharków/miseczek. W niedużym pojemniku umieścić maliny i zmiksować przy pomocy blendera ręcznego (u mnie testowany Braun MQ535), dzięki czemu nie ma potrzeby uprzedniego przecierania malin przez sito, by pozbyć się pestek. 3/4 powstałego musu przełożyć do garnka z kaszą, która pozostała i zmiksować blenderem. Malinową kaszę wyłożyć na tradycyjną, a na koniec wylać na jej powierzchni resztę musu z malin.


Zdjęcie - Malinowa kasza manna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów