Kokosowy pleśniak

Kokosowy pleśniak

Dziś mam dla Was kolejny przepis na niesamowicie łatwe i smaczne ciacho! Intensywnie kokosowe… delikatne … niesamowicie kruche … a wyglądem przypominające znanego wszystkim i lubianego przez większość Pleśniaka. Robi się je błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znika!

Polecam!

Zdjęcie - Kokosowy pleśniak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka krupczatka – 3 szkl

* cukier puder – 0,5 szkl

* margaryna – 250 g

* żółtko – 4 szt

* śmietana 18% gęsta, kwaśna – 2 łyżki

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* kakao – 2 łyżeczki

MASA KOKOSOWA :

* białko – 4 szt

* cukier puder – 0,5 szkl

* śmietan gęsta kwaśna 18% – 1 szkl

* kokos – 200 g

* powidła śliwkowe – 4 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Margarynę z mąką siekamy nożem.

Dodajemy pozostałe składniki oprócz kakao i zagniatamy szybko gładkie ciasto.

Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, zagniatamy i wkładamy do mrożenia.

Jasne ciasto wałkujemy i wylepiamy nim blachę ( 20 x 24 ) wyłożoną papierem do pieczenia.

Po całości nakłuwamy widelcem i smarujemy powidłami.

MASA :

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze ok. 3 minuty.

Zmniejszamy obroty miksera i naprzemiennie dodajemy kokos i śmietanę.

CAŁOŚĆ:

Masę kokosową wykładamy na jasne ciasto i delikatnie rozsmarowujemy po całości.

Z mrożenia wyciągamy kakaowe ciasto i ścieramy na tarce na masę kokosową.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 45 minut.

Smacznego!

Kategorie przepisów