Kokosowy pleśniak
Dziś mam dla Was kolejny przepis na niesamowicie łatwe i smaczne ciacho! Intensywnie kokosowe… delikatne … niesamowicie kruche … a wyglądem przypominające znanego wszystkim i lubianego przez większość Pleśniaka. Robi się je błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znika!
Polecam!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka krupczatka – 3 szkl
* cukier puder – 0,5 szkl
* margaryna – 250 g
* żółtko – 4 szt
* śmietana 18% gęsta, kwaśna – 2 łyżki
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* kakao – 2 łyżeczki
MASA KOKOSOWA :
* białko – 4 szt
* cukier puder – 0,5 szkl
* śmietan gęsta kwaśna 18% – 1 szkl
* kokos – 200 g
* powidła śliwkowe – 4 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Margarynę z mąką siekamy nożem.
Dodajemy pozostałe składniki oprócz kakao i zagniatamy szybko gładkie ciasto.
Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, zagniatamy i wkładamy do mrożenia.
Jasne ciasto wałkujemy i wylepiamy nim blachę ( 20 x 24 ) wyłożoną papierem do pieczenia.
Po całości nakłuwamy widelcem i smarujemy powidłami.
MASA :
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze ok. 3 minuty.
Zmniejszamy obroty miksera i naprzemiennie dodajemy kokos i śmietanę.
CAŁOŚĆ:
Masę kokosową wykładamy na jasne ciasto i delikatnie rozsmarowujemy po całości.
Z mrożenia wyciągamy kakaowe ciasto i ścieramy na tarce na masę kokosową.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 45 minut.
Smacznego!