Zupa z pieczarkami, kurczakiem i soczewicą

Zupa z pieczarkami, kurczakiem i soczewicą

Do tej pory te  trzy smaki łączyłam  tylko w pierogach a dzisiaj przedstawiam zupę. W smaku jest bardzo delikatna, pożywna no i oczywiście zdrowa. Można użyć czerwonej soczewicy ja jednak wolałam zieloną pomimo, że zupy z nią są zazwyczaj burawe. Jednak smak jest wspaniały.

Zdjęcie - Zupa z pieczarkami, kurczakiem i soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 udko kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • szklanka zielonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 1 mały kawałek pora
  • 1 łodyga selera naciowego
  • sól, pieprz

Pieczarki pokroić w plasterki, obgotować. Udko zalać wodą i zagotować. Dodać marchewkę pokrojoną  w plasterki oraz seler i por, a także sól i pieprz i gotować na małym ogniu ok. 30 min. Po tym czasie wyjąć rozgotowanego pora i selera oraz udko. Gdy mięso przestygnie obrać i pokroić na kawałki. W tym czasie do zupy dodać opłukaną  soczewicę i gotować ok. 15-20 min. Dodać pieczarki i obrane mięso kurczaka. Całość doprawić jeszcze do smaku. Podawać zupę posypana posiekana natka pietruszki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów