Lahmacun- turecka pizza
Odkąd zobaczyłam jej zdjęcie, wiedziała, że muszę upiec. Cienkie, przyrumienione placki z ciasta drożdżowego, a na nim pachnący przyprawami mix warzyw i mięsa (następnym razem spróbuję wersji vege).
Okazuje się, że i bez sera „pizza” może być super. Niewiele z nią roboty, bo wszystkie składniki farszu miksuje się razem, potem tylko rozsmarować na placku, do pieca i gotowe!
Lahmacun pyszne jest oczywiście świeże, ciepłe i chrupiące, ale nawet na zimno sprawdza się doskonale np. jako lunchowa czy piknikowa przekąska.
Lahmacun- turecka pizza Składniki- ciasto
- mąka pszenna - 5 szklanki
- mleko - 1,5 szklanki
- olej - 1/4 szklanki
- sól - 2-3 łyżeczki
- cukier - 1 łyżeczka
- drożdże instant - 10 g
- farsz
- mięso mielone - 1/2 kg
- czerwona papryka - 1 szt
- zielona papryka - 1 szt
- pomidor - 2 szt
- cebula - 1 szt
- koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
- słodka papryka - 2 łyżeczki
- oliwa - 2 łyżki
- natka pietruszki - 1 pęczek
- kumin - 1/2 łyżeczki
- sól, ieprz - do smaku
Wszystkie składniki farszu zmiel w malakserze (niezbyt drobno, to nie może być pasta).
Z mąki i pozostałych składników zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
Podziel cisto na porcje, rozwałkuj na cienkie placki. Na każdym z nich rozsmaruj porcję farszu.
Piecz w temp. 230 oC, przez 5-10 minut, do zarumienienia.
Moje placki podałam z sosem na bazie jogurtu, natki pietruszki i skórki cytrynowej, możesz je też skropić oliwą.