Dziś mam dla Was kolejną , przepyszną wersję – z kisielową „pianą” i mnóstwem chrupiącej kruszonki, którą wręcz uwielbiam! Łatwe … szybkie … i jak zawsze niesamowicie smaczne!
Przepis ten po raz pierwszy został opublikowany w 1940 roku i szybko stał się klasykiem na szwedzkim stole, przyrządzanym zwłaszcza w okresie Świąt. Na temat pokusy Janssona naczytałam się mnóstwa pozytywnych opinii od osób, które uwielbiają tę zapiekankę. Warunek jest jeden – trzeba lubić anchois.
Dziś opowiem o tych z soczewicą, były niespodzianką dla mojego M., faworyzował w pierwszej chwili te z ryżem, potem z kaszą aż w koncu nie umiał się zdecydować, które smakują mu najlepiej ;)
Na pierwszy rzut oka, mix mięsa z kminkiem, daktylami i nalewką, może wydawać się zaskakujący, albo co najmniej dziwny. Jednak zapewniam, że smak jest bez zarzutu, i kto raz spróbował, będzie chciał to powtórzyć.
Uwielbiam tego typu, suszone mięsiwko i szynki. Nie ma z nimi wiele zachodu, wymagają tylko kilku- kilkunastu wolnych dni do całkowitego dojrzenia. Schab z pończochy ma świetny kolor i jeszcze lepszy smak. W konsystencji przypomina mi polędwicę łososiową, szynkę parmeńską lub włoskie proscutto.
Kupiłam ostatnio bardzo ładne, żaroodporne miseczki do zapiekanek i niemal od razu postanowiłam je wypróbować. Wprawdzie do mojej kuchennej graciarni dołączyły kolejne "skorupki", ale to takie miłe dostać na obiad własne naczynko z pyszna zawartością.
Rożki białostockie to fajny pomysł na urozmaicenie zwyczajnych krokietów ziemniaczanych. Mają nietypowy kształt i smaczne nadzienie z kurczaka i jajek. W książce proponowali jeść je z sosami, ja jednak uznałam, że będą świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu :)
Farszynki to smażone ziemniaczane kotleciki pochodzące z rejonu Warmii i Mazur. Ich nazwa pochodzi oczywiście od farszu, a ten najczęściej bywa mięsny (choć nie tylko – kilka miesięcy temu zamieszczałam tu przepis na farszynki kapitańskie z rybą. Farszynki są świetnym sposobem na nieskomplikowany i niedrogi obiad
Dziś przedstawiam bardzo łatwy i szybki przepis na doskonały dodatek do każdego dania głównego Ziemniaki i brokuły zapiekane w śmietance pod mozzarellą – nic prostszego! Najlepiej przygotować danie bezpośrednio przed podaniem, gdyż wtedy ser smakowicie ciągnie się przy wykładaniu – pychota!
Fajny i ciekawy przepis na rybę duszoną w aromatycznym sosie pomidorowym. Oliwki i kapary dodają potrawie wyrazistości, a chili odrobiny pikanterii. Potrawa ta jest nie tylko smaczna i łatwa do przygotowania, ale także niskokaloryczna, a przy tym pełnowartościowa. Po prostu same zalety :) Idealna na lekki i szybki obiad!
Tym razem przygotowałam ulubione chilli con carne mojej rodziny w nieco innej odsłonie. Mając więcej czasu pokusiłam się o zrobienie z mięsa małych kuleczek, które zachwyciły moje dziecię
Kushari / kuszari jest to jedna z najpopularniejszych potraw w Egipcie.
Potrawa z ryżu, makaronu, smażonej cebuli, ciecierzycy, soczewicy i ostrego sosu pomidorowego .
Można ją kupić od każdego ulicznego sprzedawcy w Egipcie … i tak naprawdę grzechem byłoby nie spróbować choć raz!