Karpia (lub karpie) sprawiamy, oczyszczamy z łusek (...) i porcjujemy. Cebulę obieramy, kroimy w plasterki. Kawałki karpia wkładamy do szklanego naczynia, przekładając gęsto cebulą, a następnie wstawiamy na noc do lodówki....
W mojej wersji jest to ser labneh w oliwie ekstra vergine z dodatkiem ziela angielskiego, czerwonego pieprzu, płatków chili oraz oregano. Przygotowuje się go bardzo prosto, wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. Odsączanie jogurtu musi potrwać i nie da się tego przyspieszyć w żaden sposób.
Ja proponuję przygotować tym razem kolorowy makaron - makaron pomidorowy. Ma wyrazisty smak i delikatny pomidorowy kolorek. Makaron barwią i dodają smaku zmiksowane suszone pomidory z dodatkiem przecieru pomidorowego.
Chałwa słonecznikowa to doskonała i zdrowa przekąska. Niepozorne pestki słonecznika kryją w sobie wiele składników odżywczych korzystnych dla naszego zdrowia. To rewelacyjne źródło witaminy E i B6, fitostroli, magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, selenu, manganu.
Kumkwaty, to najmniejsze cytrusy. Zjada się je bez obierania. Składają się głównie ze słodkiej skórki i kwaśno-gorzkiego wnętrza. Jeden mały owoc, a funduje nam tyle doznań smakowych. :-) Świetnie smakują świeże, pasują do różnych sałatek, deserów. Można z nich robić dżemy, dodawać do herbaty zamiast plastrów cytryny, kandyzować, robić nalewki.
Ja suchego lodu użyłam do drinków, które dzięki niemu zostały schłodzone i można było cieszyć się fajnym efektem dymiącym :-). Smak i zapach nie został oczywiście zmieniony :-)
Kandyzowana skórka pomarańczowa kojarzy mi się ze Świętami. Zarówno przed Bożym Narodzeniem jak i przed Wielkanocą dodaję ją do wypieków w hurtowych ilościach. Żadne serniki, makowce, czy baby nie mogą się bez niej obyć. Zapach pomarańczy to kwintesencja Świąt! Najlepsza jest oczywiście ta domowa, która nie zawiera połowy tablicy Mendelejewa, bo do jej przygotowania w zupełnosci wystarczają 3 składniki.
W poszukiwaniu kolejnych smarowideł do chleba natrafiłam na masło jabłkowe. Oczywiście z masłem ma to niewiele wspólnego ale komu by to przeszkadzało. Zero tłuszczu, minimum cukru, to jest to o co nam chodzi prawda? Takie masełko doskonale smakuje z różnego rodzaju serami.
W zależności od czasu ociekania ( prasowania ) sera, otrzymamy produkt końcowy o różnej gęstości. Mój ulubiony Labneh, ocieka około 30 godzin, jest suchy na zewnątrz, a w środku kremowy i ciągnący…pycha. Sam w sobie jest smaczny, ale spróbuj go z dobrej jakości pieczywem, pomidorem i rukolą
Trochę czasu zajęło mi zanim znalazłam odpowiednie proporcje i uzyskałam idealnie elastyczne tortille, które nie kruszą się przy zawijaniu, ale w końcu się udało i czym prędzej dzielę się przepisem.
Bardzo łatwa sprawa z tą tortillą.
Spróbowałam i śmiało mogę Wam polecić.
Z podanej porcji wyjdzie Ci około 16 placków, które potem możesz wykorzystać do przeróżnych farszy, lub zwyczajnie posmarować masłem i posypać solą i też świetnie będą smakowały.
Świeży wyrób nie równa się kupnej tortilli.
Spieszę z przepisem na dżem z czarnej porzeczki, mam nadzieję, że owoce są jeszcze osiągalne. To jedne z najzdrowszych owoców, pełne flawonoidów: min. antocyjanów, rutyny i kwercetyny o silnym działaniu antyoksydacyjnym.
Z brzoskwiń, zrobiłam kilka słoików smakowitego dżemu, który ze wzg. na czas gotowania, śmiało mógłby uchodzić za konfiturę. Ma piękny pomarańczowy kolor i z łatwością daje się rozsmarować