Dżem jabłkowy z cynamonem
Pyszny domowy dżem jabłkowy przepisu mojej cioci
Idealny dodatek do naleśników, placków czy ciast !
Często wyjadany łyżeczką ze słoika bez dodatków 😄
PS:Już wkrótce kolejne przepisy na domowe przetwory !
SKŁADNIKI:
1 kg jabłek (waga po pokrojeniu)
1 szklanka cukru (zależy od tego jakich jabłek używamy)
1 łyżeczka cynamonu
SPOSÓB WYKONANIA:
1.Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do
garnka, zasypujemy cukrem i zostawiamy na noc. 2. Na drugi dzień jabłka gotujemy na małym ogniu z
dodatkiem korzennych przypraw. Mieszamy co jakiś czas aby jabłka się nie
przypaliły, do momentu aż cukier się rozpuści, a masa zrobi się bardzo gęsta. 3. Gorące jabłka
nakładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Odwracamy do góry dnem do
słoiczków i zakręcamy . Odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.
garnka, zasypujemy cukrem i zostawiamy na noc. 2. Na drugi dzień jabłka gotujemy na małym ogniu z
dodatkiem korzennych przypraw. Mieszamy co jakiś czas aby jabłka się nie
przypaliły, do momentu aż cukier się rozpuści, a masa zrobi się bardzo gęsta. 3. Gorące jabłka
nakładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Odwracamy do góry dnem do
słoiczków i zakręcamy . Odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.