Kandyzowane kumkwaty

Kumkwaty, to najmniejsze cytrusy. Zjada się je bez obierania. Składają się głównie ze słodkiej skórki i kwaśno-gorzkiego wnętrza. Jeden mały owoc, a funduje nam tyle doznań smakowych. :-) Świetnie smakują świeże, pasują do różnych sałatek, deserów. Można z nich robić dżemy, dodawać do herbaty zamiast plastrów cytryny, kandyzować, robić nalewki. Żebym miała szansę zmienić je w słodką zawartość słoika, to musiałam je uchronić przed resztą domowników, która lubi to ryzykowne połączenie trzech smaków w jednym małym owocku. I wyjada mi je garściami w wersji świeżej.

Zdjęcie - Kandyzowane kumkwaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

400g kumkwatów
2 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki wody
łyżka wody różanej

Kumkwaty przekroiłam w poprzek na połowy. Wydłubałam z nich pestki. Zalałam wodą, wsypałam cukier, dodałam wodę różaną i gotowałam na małym ogniu przez ok. półtorej godziny, dotąd aż zmiękły, a syrop zaczął się pienić.

Zdjęcie - Kandyzowane kumkwaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Galaretka z czerwonej porzeczki
2

Galaretka z czerwonej porzeczk…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Konfitura z żurawiny
1

Konfitura z żurawiny

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Sok z czarnego bzu
4

Sok z czarnego bzu

napiecyku napiecyku
napiecyku

Dżem wiśniowy
4

Dżem wiśniowy

aronia aronia
Wiem co jem

Dżem z czarnej porzeczki - fit
3

Dżem z czarnej porzeczki - fit

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Domowy dżem z wiśni i dżem z czarnych porzeczek
2

Domowy dżem z wiśni i dżem z c…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir