Domowy ser jogurtowy – Labneh
Przepyszny, zdrowy serek z mieszanki naturalnego jogurtu krowiego i koziego. Bardzo mało jest, tak dobrych i tanich produktów, które można zrobić samemu. Pierwszy raz z serkiem Labneh, spotkałam się po lekturze książki “Jerozolima” Yotam Ottolenghi. Labneh jest bardzo popularny w Krajach Bałkańskich i Bliskiego Wschodu. Jest banalnie prosty, wystarczą naturalne jogurty, odrobina przypraw i kawałek lnianego materiału.
W zależności od czasu ociekania ( prasowania ) sera, otrzymamy produkt końcowy o różnej gęstości. Mój ulubiony Labneh, ocieka około 30 godzin, jest suchy na zewnątrz, a w środku kremowy i ciągnący…pycha. Sam w sobie jest smaczny, ale spróbuj go z dobrej jakości pieczywem, pomidorem i rukolą ? Polecam każdemu ?
Składniki
- 400 g naturalnego jogurtu krowiego
- 250 g naturalnego jogurtu koziego
- 1/2 małej łyżeczki świeżo zmielonej soli morskiej
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1/3 łyżeczki mieszanki ulubionych ziół
Przyda się również
- lniany materiał lub potrójnie złożona gaza
- miseczka lub wysokie naczynie
- sznurek
Do miseczki przelewam jogurty, dodaję przyprawy i zioła. Wszystko dokładnie mieszam.
Na spodzie drugiego naczynia, rozkładam lniany materiał. Jogurty przelewam na materiał, brzegi materiału ciasno związuję sznurkiem. Tobołek z jogurtem wieszam nad miseczką lub wysokim naczyniem i chowam do lodówki.
Wodę, która ścieka można wylewać co 6 -8 godzin.
Po około 24 – 30 godzinach, można spróbować serka Labneh ? Smacznego ?