Masło jabłkowe
- Wynik: 80
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 60minuty
W poszukiwaniu kolejnych smarowideł do chleba natrafiłam na masło jabłkowe. Oczywiście z masłem ma to niewiele wspólnego ale komu by to przeszkadzało. Zero tłuszczu, minimum cukru, to jest to o co nam chodzi prawda? Takie masełko doskonale smakuje z różnego rodzaju serami.
Składniki- jabłka - 3 kg
- ocet jabłkowy - 100 ml
- cukier - do smaku
- sól - szczypta
- cynamon - 1 łyżeczka
Do garnka o grubym dnie wlać ocet, wrzucić obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka. Dusić na małym ogniu, aż jabłka zaczną się rozpadać, od czasu do czasu przemieszać. Dodać cukier, sól oraz cynamon i dalej dusić, teraz pilnując cały czas i mieszając, aby cukier się nie przypalił. Masło jest gotowe gdy jest odpowiednio gęste. Można przełożyć do słoików i zapasteryzować.