Masło jabłkowe

Masło jabłkowe
Zdjęcie - Masło jabłkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 80
  • Czas przygotowania: 20minuty
  • Czas gotowania: 60minuty

W poszukiwaniu kolejnych smarowideł do chleba natrafiłam na masło jabłkowe. Oczywiście z masłem ma to niewiele wspólnego ale komu by to przeszkadzało. Zero tłuszczu, minimum cukru, to jest to o co nam chodzi prawda? Takie masełko doskonale smakuje z różnego rodzaju serami.

Składniki Instrukcje

Do garnka o grubym dnie wlać ocet, wrzucić obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka. Dusić na małym ogniu, aż jabłka zaczną się rozpadać, od czasu do czasu przemieszać. Dodać cukier, sól  oraz cynamon i dalej dusić, teraz pilnując cały czas i mieszając, aby cukier się nie przypalił. Masło jest gotowe gdy jest odpowiednio  gęste. Można przełożyć do słoików i zapasteryzować.

Zdjęcie - Masło jabłkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów