Ogórki po zbójnicku
Dzień dobry w ten deszczowy dzień. Pada i pada i końca nie widać. Dziś przepis na drugie ogórki jakie robiłam. Tym razem wersja na ostro, więc jak ktoś lubi. My bardzo, ogóreczki ostre, ale bardzo smaczne ;-) Ja robiłam podwójną porcję. Z jednej wychodzi około 7-8 słoików litrowych. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki:
- 3 kg ogórków
- 0,5 kg cebuli
- 2,5 łyżki soli
Zalewa:
- 3 szklanki octu
- 3 szklanki cukru
- 4 łyżeczki pieprzu mielonego
- 4 łyżeczki ostrej papryki
- 4 łyżeczki curry
- 4 łyżeczki gorczycy
1. Ogórki ze skórką pokroić po długości w ćwiartki lub więcej kawałków to zależy jakie są duże. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w plasterki. Wszystko przekładamy do dużego garnka, lekko mieszamy i zasypujemy solą. Odstawiamy na 2 godziny.
2. Składniki zalewy (cukier, ocet) zagotować i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać pieprz, ostrą paprykę, curry i gorczycę, dokładnie wymieszać.
3. Ogórki z cebulą przekładać do słoików i zalać zalewą. pasteryzować około 8 minut.