Domowy kisiel malinowy
Jaki kisiel jest najlepszy? Wiadomo - domowy, na bazie świeżych owoców. A malinowy lubię najbardziej. Polecam!
Składniki:
200 g malin
100 g borówek amerykańskich
2-3 łyżeczki cukru lub ksylitolu ( do smaku)
3-4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
250 ml wody + dodatkowe 60
Przygotowanie:
Owoce opłukać. Odłożyć kilka malin do przybrania, resztę zmiksować. Przetrzeć przez sito do rondelka. Dodać borówki, szklankę wody, ksylitol. Zagotować, gotować na małym ogniu ok 2 minut.
Mąkę rozmieszać dokładnie w pozostałej zimnej wodzie, dolać do owoców, zagotować. Gotować przez chwilę, mieszając, aż kisiel zgęstnieje. Jeżeli wyda nam się zbyt rzadki, rozmieszać dodatkową łyżeczkę mąki w małej ilości zimnej wody, dodać do kisielu i ponownie zagotować. Przelać do naczyń, ostudzić. Podawać w temperaturze pokojowej lub z lodówki, przybrany malinami i polany słodką śmietanką. Smacznego!