Domowa chałwa słonecznikowa
Chałwa słonecznikowa to doskonała i zdrowa przekąska. Niepozorne pestki słonecznika kryją w sobie wiele składników odżywczych korzystnych dla naszego zdrowia. To rewelacyjne źródło witaminy E i B6, fitostroli, magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, selenu, manganu.
Jest tak pyszna, aż uzależniająca, a do tego przepis jest banalnie prosty. Chałwa słonecznikowa to tylko 2 składniki: ziarna słonecznika i miód.
To do dzieła!
Składniki:
2 szklanki ziaren słonecznika
3-4 łyżki miodu
Wykonanie:
- uprażyć słonecznik na patelni bez tłuszczu. Potrząsać patelnią lub mieszać. Gdy lekko się zezłocą i "puszczą " zapach zakończ prażenie. Za mocno uprażone będą po prostu gorzkie. Ostudzić
- zmielić wystudzone ziarenka w kielichu blendera na piasek. Lepiej mielić na mniejszych obrotach i pozostawić część niezmielonych ziarenek, niż doprowadzić do wytłoczenia tłuszczu. Niezmielone ziarenka chrupią między zębami i smakują jak orzeszki
- zmielone ziarenka przesypać do miski, dodać miód. Wymieszać, następnie zagniatać, do otrzymania plastycznej masy
- przygotować odpowiedniej wielkości naczyńko, wyścielić je pergaminem, wyłożyć masę, uformować i schłodzić w lodówce
- pokroić dowolnie i zajadać, ale umiarkowane porcje, bo jak każda chałwa jest niestety bardzo kaloryczna