Dżem wiśniowy
„Wspominam, choć pamiętam, wciąż spoglądam za siebie, po co to robię, sama nie wiem...
Przecież nie można żyć tylko wspomnieniami, życie toczy się własnymi drogami.
Ale zdarzyć się kiedyś może, póki pamięć jeszcze nie zawodzi, że spotkam wspomnienie właśnie na tej drodze...
I przywitam je radosna, otoczę ramieniem, przytulę, utulę, podzielę się marzeniem...
By nie zapomnieć, by nigdy ich nie utracić, tych moich wspomnień...
Wszystkich, tych trudnych też, one zbudują most, przęsło po przęśle, w przestrzeni, między dawnymi a nowymi dniami... most brukowany nie spełnionymi pragnieniami...
Ale może kiedyś, gdzieś, ktoś... z pragnieniem pod rękę przemierzy cały ten most...
A my, hołdując wspomnieniom, oddajmy pokłon nowym dniom.... "
(Rzuchowska Tamara „Wspomnienia”)
Dżem wiśniowy - przepis
(Źródło przepisu )
- 1kg wydrylowanych wiśni
- 300g cukru
- skórka z jednej cytryny
- 50ml soku z cytryny
Wiśnie umyć i wydrylować. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać cukier, sok z cytryny oraz skórkę z cytryny. Całość wymieszać i odstawić na około 2 godziny żeby wiśnie puściły sok. Po tym czasie wyjąć z garnka z wiśniami skórki cytryny i je wyrzucić. Garnek postawić na gazie, a gdy się zagotuje zmniejszyć płomień i smażyć na wolnym ogniu przez 120 minut, tak żeby cały czas się delikatnie gotował. Długość smażenia dżemu wiśniowego zależy od tego jak gęsty dżem chcemy uzyskać. Czym dłużej smażymy tym dżem staje się bardziej gęsty. Konsystencję dżemu po wystygnięciu możemy sprawdzić przeprowadzając test zimnego talerzyka. W tym celu na mocno schłodzony talerzyk (najlepiej włożyć talerzyk na kilkanaście minut do zamrażalnika) wylać około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawić do wystygnięcia. Jeżeli gęstość dżemu jest odpowiednia to przełożyć go do czystych, wyparzonych słoików. Wytrzeć krawędzie słoika do sucha i mocno zakręcić. Napełnione słoiki ustawić na ściereczce i przykryć kocykiem. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Dżem wiśniowy - podobne przepisy
> Dżem z czarnej porzeczki
> Dżem morelowy
> Dżem truskawkowy z mango
> Dżem z ciemnych winogron
Smacznego :)
Aronia