Labneh – domowy ser jogurtowy w oliwie
Labneh to w zasadzie jogurt naturalny, starannie odsączony z nadmiaru serwatki. Zyskuje wówczas konsystencję delikatnego twarożku, który w łatwy sposób można formować w niewielkie kuleczki i marynować w oliwie z dodatkiem ziół i przypraw. Można też podać go w miseczce, w formie do smarowania. W tym drugim przypadku nie trzeba aż tak mocno odsączać jogurtu.
W mojej wersji jest to ser labneh w oliwie ekstra vergine z dodatkiem ziela angielskiego, czerwonego pieprzu, płatków chili oraz oregano. Przygotowuje się go bardzo prosto, wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. Odsączanie jogurtu musi potrwać i nie da się tego przyspieszyć w żaden sposób.
Ser labneh najsmaczniej wychodzi z jogurtu domowej produkcji, jednak można go przygotować z każdego. Dobry będzie klasyczny naturalny, bałkański oraz inne. Dobrze byłoby jednak, by był to jogurt bez dodatku skrobi, czy żelatyny. Te zbędne dodatki utrudniają i spowalniają etap odsączania jogurtu, z którego ma powstać ser labneh.
Pikantna wersja mojego pomysłu świetnie smakuje ze świeżym pieczywem lub warzywami, a także jako dodatek do sałatek i surówek. Warto też puścić wodze fantazji i użyć innych dodatków – tłuczonego pieprzu, orzechów i suszonej żurawiny lub wędzonej soli morskiej. Możliwości jest wiele, wyobrażam sobie, że w wersji z miodem, prażonymi migdałami i owocami byłby równie świetny. Taką słodką wersję przygotowałabym z serka odsączanego nieco krócej, by zachował kremową konsystencję. Taka kanapka z nim byłaby świetna.
Dziś jednak przygotujemy ser labneh w oliwie. Jego zastosowanie idealnie wpisuje się zarówno w czas karnawału, jak też w temat ostatnich wpisów, bo do jest idealnym dodatkiem do lekkich sałatek.
Domowy jogurtowy ser labneh w oliwie
Czas przygotowania 72 h
Czas gotowania Czas całkowity 72 h
Rodzaj przepisu: Przetwory
Porcje: 4-6
Składniki
- 500g jogurtu naturalnego
- ok 250ml oliwy EV
- 1 łyżeczka soli morskiej w płatkach
- 1 łyżeczka czerwonego pieprzu w ziarnach
- ½ łyżeczki płatków chili
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Sposób przygotowania
- Jogurt naturalny wyłóż na gęste sito lub durszlak z gazą. Przykryj delikatnie i odstaw na 2-4 dni w chłodne miejsce (np do lodówki) do odsączenia. (sito musi być ustawione nad większym naczyniem, by nadmiar serwatki mógł odpływać z jogurtu).
- Po około 3-4 dniach odsączania ser powinien być wystarczająco suchy, by dało się z niego formować zwarte kuleczki. Najlepiej robić to dłonią lekko natłuszczoną oliwą.
- Serowe kulki lekko obtaczaj w przyprawach.
- Na dno niewielkiego słoiczka wylej niewielką ilość oliwy EV.
- Układaj kulki sera labneh i przelewaj oliwą. Pomiędzy serki wsypuj ziarna pieprzu, płatki soli oraz ziela angielskiego.
- Czynność powtarzaj do wypełnienia słoiczka serem. Uzupełnij oliwą.
- Przechowuj w lodówce.
- Podawaj z pieczywem, warzywami lub jako składnik sałatek.
3.5.3229