Domowa tortilla

Domowa tortilla

Bardzo łatwa sprawa z tą tortillą. 

Spróbowałam i śmiało mogę Wam polecić. 

Z podanej porcji wyjdzie Ci około 16 placków, które potem możesz wykorzystać do przeróżnych farszy, lub zwyczajnie posmarować masłem i posypać solą i też świetnie będą smakowały.

Świeży wyrób nie równa się kupnej tortilli. 

Dlatego możemy sobie od czasu do czasu pozwolić na zrobienie własnej, domowej.

Zdjęcie - Domowa tortilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Domowa tortilla

Porcji: około 16 placków

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 szklanki oleju roślinnego

1 szklanka ciepłej wody

Sposób wykonania:

  1. Używając miksera z końcówką haka, wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia, dodaj olej oraz wodę. Ugniataj na małych obrotach kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  2. Przenieś ciasto na podsypany mąką blat i podziel ciasto na 16 kawałków. Przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut.
  3. Rozgrzej większą patelnie do  wysokiej temperatury (bez natłuszczania) i zacznij rozwałkowywać kawałki ciasta na kształt tortilli. 
  4. Smaż pojedynczo tortillę na patelni z każdej strony, uzyskując przypalone punkty (jak na zdjęciu).
  5. Układaj usmażone placki jeden na drugim na ściereczce i za każdym razem je przykrywaj.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Zdjęcie - Domowa tortilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Domowa tortilla

Kategorie przepisów