Domowa tortilla
Bardzo łatwa sprawa z tą tortillą.
Spróbowałam i śmiało mogę Wam polecić.
Z podanej porcji wyjdzie Ci około 16 placków, które potem możesz wykorzystać do przeróżnych farszy, lub zwyczajnie posmarować masłem i posypać solą i też świetnie będą smakowały.
Świeży wyrób nie równa się kupnej tortilli.
Dlatego możemy sobie od czasu do czasu pozwolić na zrobienie własnej, domowej.
Porcji: około 16 placków
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju roślinnego
1 szklanka ciepłej wody
Sposób wykonania:
- Używając miksera z końcówką haka, wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia, dodaj olej oraz wodę. Ugniataj na małych obrotach kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Przenieś ciasto na podsypany mąką blat i podziel ciasto na 16 kawałków. Przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut.
- Rozgrzej większą patelnie do wysokiej temperatury (bez natłuszczania) i zacznij rozwałkowywać kawałki ciasta na kształt tortilli.
- Smaż pojedynczo tortillę na patelni z każdej strony, uzyskując przypalone punkty (jak na zdjęciu).
- Układaj usmażone placki jeden na drugim na ściereczce i za każdym razem je przykrywaj.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.