Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa

Zdjęcie - Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kandyzowana skórka pomarańczowa kojarzy mi się ze Świętami. Zarówno przed Bożym Narodzeniem jak i przed Wielkanocą dodaję ją do wypieków w hurtowych ilościach. Żadne serniki, makowce, czy baby nie mogą się bez niej obyć. Zapach pomarańczy to kwintesencja Świąt! Najlepsza jest oczywiście ta domowa, która nie zawiera połowy tablicy Mendelejewa, bo do jej przygotowania w zupełnosci wystarczają 3 składniki. Dlatego od lat przygotowuję ją sam w domu. Wystarczy raz lub dwa razy do roku obrać kilogram pomarańczy, pokroić na kawałki i ugotować. Ważne jest jednak, żeby wybrać owoce ekologiczne i niewoskowane. Kandyzowaną skórkę pomarańczową można spokojnie przechowywać w słoiczku w lodówce przez wiele miesięcy. Po pewnym czasie cukier może zacząć się krystalizować, ale wtedy wystarczy ją delikatnie podgrzać.

Zdjęcie - Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 1 słoiczek kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • 4 duże niewoskowane pomarańcze o cienkiej skórce (najlepiej bio/eko)
  • 1 szklanka cukru (220 g)
  • 100 ml wody

* PRZYGOTOWANIE
Pomarańcze dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, a skórkę obierz. Dla bezpieczeństwa możesz je także umyć w wodzie z sodą i octem (to usuwa pestycydy). Odkrój białą część, a resztę skórki pokrój w niewielką kostkę. Przełóż do rondla, wlej wrzątek i gotuj przez 5 minut. Następnie wodę odlej, a czynność powtórz raz jeszcze. Do przegotowanej skórki wlej 100 ml wody oraz cukier i gotuj na małym ogniu, aż woda wyparuje (około 45-60 minut). Odstaw do wystudzenia. Gotową skórkę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce (nawet do kilku miesięcy).
*

Zdjęcie - Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kiszone cytrusy. O sztuce fermentacji
1

Kiszone cytrusy. O sztuce ferm…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pomarańcze w cukrze do herbaty
4

Pomarańcze w cukrze do herbaty

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Konfitura pomarańczowa
4

Konfitura pomarańczowa

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Marmolada pomarańczowa
2

Marmolada pomarańczowa

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Pikantny chutney ananasowy

Pikantny chutney ananasowy

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ogórki małosolne z solą himalajską

Ogórki małosolne z solą himala…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z kurczakiem i pomarańczą

Sałatka z kurczakiem i pomarań…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Owsianka z pomarańczami, orzechami i siemieniem lnianym
2

Owsianka z pomarańczami, orzec…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Sałatka z czerwonych pomarańczy z Sycylii
1

Sałatka z czerwonych pomarańcz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sycylijska sałatka z pomarańczy - sicilian blood orange salad
4

Sycylijska sałatka z pomarańcz…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Tarta z pieczonymi jabłkami i pomarańczą. Czekając na wiosnę…
1

Tarta z pieczonymi jabłkami i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pączki z nutką pomarańczy
2

Pączki z nutką pomarańczy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia