Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa

Zdjęcie - Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kandyzowana skórka pomarańczowa kojarzy mi się ze Świętami. Zarówno przed Bożym Narodzeniem jak i przed Wielkanocą dodaję ją do wypieków w hurtowych ilościach. Żadne serniki, makowce, czy baby nie mogą się bez niej obyć. Zapach pomarańczy to kwintesencja Świąt! Najlepsza jest oczywiście ta domowa, która nie zawiera połowy tablicy Mendelejewa, bo do jej przygotowania w zupełnosci wystarczają 3 składniki. Dlatego od lat przygotowuję ją sam w domu. Wystarczy raz lub dwa razy do roku obrać kilogram pomarańczy, pokroić na kawałki i ugotować. Ważne jest jednak, żeby wybrać owoce ekologiczne i niewoskowane. Kandyzowaną skórkę pomarańczową można spokojnie przechowywać w słoiczku w lodówce przez wiele miesięcy. Po pewnym czasie cukier może zacząć się krystalizować, ale wtedy wystarczy ją delikatnie podgrzać.

Zdjęcie - Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 1 słoiczek kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • 4 duże niewoskowane pomarańcze o cienkiej skórce (najlepiej bio/eko)
  • 1 szklanka cukru (220 g)
  • 100 ml wody

* PRZYGOTOWANIE
Pomarańcze dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, a skórkę obierz. Dla bezpieczeństwa możesz je także umyć w wodzie z sodą i octem (to usuwa pestycydy). Odkrój białą część, a resztę skórki pokrój w niewielką kostkę. Przełóż do rondla, wlej wrzątek i gotuj przez 5 minut. Następnie wodę odlej, a czynność powtórz raz jeszcze. Do przegotowanej skórki wlej 100 ml wody oraz cukier i gotuj na małym ogniu, aż woda wyparuje (około 45-60 minut). Odstaw do wystudzenia. Gotową skórkę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce (nawet do kilku miesięcy).
*

Zdjęcie - Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kiszone cytrusy. O sztuce fermentacji
1

Kiszone cytrusy. O sztuce ferm…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pomarańcze w cukrze do herbaty
4

Pomarańcze w cukrze do herbaty

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Konfitura pomarańczowa
4

Konfitura pomarańczowa

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Marmolada pomarańczowa
2

Marmolada pomarańczowa

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Dżem z cukinii z galaretką cytrynową

Dżem z cukinii z galaretką cyt…

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Konfitura z cebuli z anyżem

Konfitura z cebuli z anyżem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Piernikowy torcik z białym kremem i żurawiną

Piernikowy torcik z białym kre…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Blok czekoladowy "dla dorosłych"

Blok czekoladowy "dla dor…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Piernikowe muffinki bananowo – cukiniowe z orzechami

Piernikowe muffinki bananowo –…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Piernik piwosz

Piernik piwosz

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Rogaliki z suszoną śliwką w rumie

Rogaliki z suszoną śliwką w ru…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kandyzowane rajskie jabłuszka

Kandyzowane rajskie jabłuszka

figmara figmara
figowe smaki