Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa

Zdjęcie - Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kandyzowana skórka pomarańczowa kojarzy mi się ze Świętami. Zarówno przed Bożym Narodzeniem jak i przed Wielkanocą dodaję ją do wypieków w hurtowych ilościach. Żadne serniki, makowce, czy baby nie mogą się bez niej obyć. Zapach pomarańczy to kwintesencja Świąt! Najlepsza jest oczywiście ta domowa, która nie zawiera połowy tablicy Mendelejewa, bo do jej przygotowania w zupełnosci wystarczają 3 składniki. Dlatego od lat przygotowuję ją sam w domu. Wystarczy raz lub dwa razy do roku obrać kilogram pomarańczy, pokroić na kawałki i ugotować. Ważne jest jednak, żeby wybrać owoce ekologiczne i niewoskowane. Kandyzowaną skórkę pomarańczową można spokojnie przechowywać w słoiczku w lodówce przez wiele miesięcy. Po pewnym czasie cukier może zacząć się krystalizować, ale wtedy wystarczy ją delikatnie podgrzać.

Zdjęcie - Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 1 słoiczek kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • 4 duże niewoskowane pomarańcze o cienkiej skórce (najlepiej bio/eko)
  • 1 szklanka cukru (220 g)
  • 100 ml wody

* PRZYGOTOWANIE
Pomarańcze dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, a skórkę obierz. Dla bezpieczeństwa możesz je także umyć w wodzie z sodą i octem (to usuwa pestycydy). Odkrój białą część, a resztę skórki pokrój w niewielką kostkę. Przełóż do rondla, wlej wrzątek i gotuj przez 5 minut. Następnie wodę odlej, a czynność powtórz raz jeszcze. Do przegotowanej skórki wlej 100 ml wody oraz cukier i gotuj na małym ogniu, aż woda wyparuje (około 45-60 minut). Odstaw do wystudzenia. Gotową skórkę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce (nawet do kilku miesięcy).
*

Zdjęcie - Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kiszone cytrusy. O sztuce fermentacji
1

Kiszone cytrusy. O sztuce ferm…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pomarańcze w cukrze do herbaty
4

Pomarańcze w cukrze do herbaty

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Konfitura pomarańczowa
4

Konfitura pomarańczowa

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Marmolada pomarańczowa
2

Marmolada pomarańczowa

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Bostock. Francuski patent na drugie życie drożdżówki. Boski!
1

Bostock. Francuski patent na d…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Roszponka, ciecierzyca, pomarańcza - sałatka.

Roszponka, ciecierzyca, pomara…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Przepisy z tych kategorii

Kokosowy pie

Kokosowy pie

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Mufinny z cytryną i cukinią

Mufinny z cytryną i cukinią

Beti Beti
kruche babeczki

Ciepła sałatka makaronowa z pesto paprykowym, orzechami, pomidorami

Ciepła sałatka makaronowa z pe…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Curry z kurczakiem i morelami

Curry z kurczakiem i morelami

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Udka z kurczaka z tymiankiem i cytryną
1

Udka z kurczaka z tymiankiem i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Młoda marchew i koper włoski duszone ze skórką pomarańczową i miodem

Młoda marchew i koper włoski d…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni