Dżem z czarnej porzeczki - fit
Spieszę z przepisem na dżem z czarnej porzeczki, mam nadzieję, że owoce są jeszcze osiągalne. To jedne z najzdrowszych owoców, pełne flawonoidów: min. antocyjanów, rutyny i kwercetyny o silnym działaniu antyoksydacyjnym.
Czarne porzeczki to idelne owoce na domowe przetwory. Zawierają sporo pektyny. To rodzaj rozpuszczalnego błonnika, który sprawia, że dżem łatwo się zagęszcza. Idealny dla niecierpliwych, bo nie wymaga wielogodzinnego wysmażania. To jeden ze smaczniejszych dżemów, polecam!
Składniki na 7 słoiczków a`250 ml:
2 kg czarnych porzeczek
500 g ksylitolu
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
- owoce dokładnie umyć, odsączyć i oberwać ogonki
- czarne porzeczki umieścić w szerokim, płaskim rondlu z grubym dnem. Zasypać ksylitolem i odstawić na 2 godziny
- zaczynamy podgrzewanie. Teraz dopiero porzeczki zaczynają puszczać soki. Całe wysmażanie trwa około 1,5- 2 godziny. Najlepiej rozłożyć je na 2 raty. Pierwszego dnia podsmażam owoce1godzinę, drugiego pół godzinki. W drugiej turze trzeba często mieszać i uważać, by nie przypalić owoców
- wcisnąć sok z cytryny, zagotować i rozłożyć do wyparzonych, wytartych do sucha słoiczków. Zakręcić
- pasteryzować 15 minut w wodzie bliskiej wrzenia. Gorące słoiki wstawiamy zawsze do gorącej wody, zimne do zimnej