Gołąbki, które jedzą wyglądają mi na takie super klasyczne, które na pewno każdy z Was zna z dzieciństwa - zwykła kapusta, mięsne nadzienie i sos pomidorowy. Krótko mówiąc - pycha. Ja uwielbiam takie domowe jedzenie, to mój comfort food.
Ugotowane grzyby przekręcić przez maszynkę o grubych oczkach. Cebulę poszatkować i zeszklić na oleju. Wszystkie składniki połączyć, dodać bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem do smaku...
W sezonie zimowym przyrządzam je na rozgrzanie – sprawdza się znakomicie!
Pełne soczystej papryki i aromatycznych ziół, z pajdą świeżego, chrupiącego chleba jest świetnym pomysłem nie tylko na letni obiad.
Papryka, kiełbaska, pyszny sos i przyprawy tworzą wspaniałą całość, która jest fajną alternatywą dla mięsnego gulaszu.
Cordon Bleu, zwany inaczej kotletem szwajcarskim, to klasyczny kotlet (wieprzowy, cielęcy, drobiowy) z kieszonką, którą wypełnia, ser żółty i szynka. To taki kotlet na bogato;) Soczysty, delikatny i chrupiący kawał mięcha:)
Kartacze wyszły przepyszne – dokładnie takie, jakie jadłam na Litwie. I jeśli kiedyś w przyszłości zawitam w rejony Podlasia, na pewno uraczę się tymi kluskami zamówionymi w restauracji. A póki co, pozostaje mi przyrządzanie ich w domu, do czego i Was namawiam.
Farszynki to smażone ziemniaczane kotleciki pochodzące z rejonu Warmii i Mazur. Ich nazwa pochodzi oczywiście od farszu, a ten najczęściej bywa mięsny (choć nie tylko – kilka miesięcy temu zamieszczałam tu przepis na farszynki kapitańskie z rybą. Farszynki są świetnym sposobem na nieskomplikowany i niedrogi obiad
Oprócz blogerów, w mleku piekli i Kuroń i Gessler, jednak to przepis Molly Stevens z książki All about braising mnie urzekł użyciem szałwi. Autorka proponuje przygotowanie tego schabu na dwa sposoby: mięso można dusić w piekarniku lub na kuchence.
Kopytka , kluski śląskie , leniwe i wszystkie inne dania mączne – jak wiecie uwielbiam! U mnie kopytka , jeszcze za czasów babcinych, jadło się odsmażane z masełkiem i cukrem. Zawsze z przyjemnością sięgałam po dokładkę.
Lasagne / Lazania – jedno z moich ulubionych dań mięso – makaronowych.
Przepis znany w mojej rodzinie od lat nie podlega żadnym modyfikacjom , bo danie zrobione wg. niego za każdym raz zachwyca.
Lasagne jest daniem, które niesamowicie syci na długie godziny.
Połączenie świeżo mielonego mięsa z kremowym sosem beszamelowym i dużą ilością sera tworzy rewelacyjną całość , która zachwyci podniebienia!
Biała kiełbasa jest chyba tak samo obowiązkowa na wielkanocnym stole, jak karp na wigilijnym. Za karpiem nie przepadam, ale za to kiełbasę lubię bardzo. Zwłaszcza jeśli przygotuje się ją tak, jak tutaj w piekarniku z cebulą i czosnkiem.
Niesamowicie smaczne … szybkie i sycące.
Śmiało można zastąpić nimi 2-daniowy obiad.
Gwarantuję, że będziecie najedzeni, albo z przyjemnością sięgniecie po dokładkę!
Smak lata .... smak dzieciństwa ... Pamiętam te wyprawy do lasu, całą rodziną. Ubrudzone palce, fioletowe usta i języki i garnuszki pełne małych, ciemnych kuleczek. Pamiętam powroty, przez pola, przedzieranie się przez trawy i zboża... Szkoda, że w okolicznych lasach już nie ma jagód, że jagodowe polany przestały istnieć ...