The Killing/Dochodzenie - klasyczne gołąbki

The Killing/Dochodzenie - klasyczne gołąbki

Gdy pierwszy raz zobaczyłam plakat serialu The Killing to moje pierwsze skojarzenie było oczywiste – Twin Peaks. Ta sama historia, zaginiona dziewczyna, hasło „Who killed Rosie Larsen?”, ciało dziewczyny znalezione w wodzie. To wszystko składało się na bardzo podobną historię, później pojawił się również element usług seksualnych. Na tym właściwie podobieństwa się skończyły, bo Miasteczko Twin Peaks mimo podobnego klimatu co w The Killing miało w sobie coś fantastycznego, no ale nie o tym miałam pisać.
Zdjęcie - The Killing/Dochodzenie - klasyczne gołąbki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak to zwykle bywa w kryminalnych serialach niezbyt dużo jedzenia przewija się na ekranie. To czego było najwięcej to kawa i fast-foody. Moją uwagę przyciągnęły polskie elementy – nazwiska, imiona i przede wszystkim GOŁĄBKI. Nasze europejskie, klasyczne gołąbki, po amerykańsku stuffed cabbage ;)
To było zaskoczenie słysząc jak w pierwszym odcinku drugiego sezonu Terry mówi: „Danny, you like gołąbki, don’t ya?”
Zdjęcie - The Killing/Dochodzenie - klasyczne gołąbki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - The Killing/Dochodzenie - klasyczne gołąbki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gołąbki, które jedzą wyglądają mi na takie super klasyczne, które na pewno każdy z Was zna z dzieciństwa - zwykła kapusta, mięsne nadzienie i sos pomidorowy. Krótko mówiąc - pycha. Ja uwielbiam takie domowe jedzenie, to mój comfort food. Od jakiegoś czasu eksperymentuję z nadzieniem, oraz z rodzajem kapusty (mięso zamieniam na kaszę i soczewicę). Jednak co klasyka to klasyka. Dlatego dziś przepis na tradycyjne GOŁĄBKI.
Zdjęcie - The Killing/Dochodzenie - klasyczne gołąbki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SKŁADNIKI:
  • główka kapusty
  • 500 g mięsa mielonego (np. z łopatki, lub szynki)
  • 1 marchew
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 100g białego ryżu
  • sól, pieprz
  • olej
Sos pomidorowy:
  • 500 ml bulionu
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Ostudzić i przełożyć do miseczki.
  2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i posiekać drobno. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i podsmażyć przez chwilę cebulę, czosnek i marchew. Dodać do ryżu.
  4. Mięso doprawić solą i pieprzem. Dodać do niego ryż z marchewką i cebulą. Odstawić na 30 minut do lodówki.
  5. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć ją do dużego garnka i zalać wrzątkiem. Gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  6. Po tym czasie liście powinny być już delikatnie miękkie, na tyle aby można było je swobodnie odrywać.
  7. W tym momencie sposobów na dalsze przygotowanie jest kilka. Można już zawijać farsz w liście i gotować gołąbki w bulionie, lub w wodzie, ale ja wolę oderwane liście ugotować na parze. To sprawia, że gołąbki, a dokładniej kapusta są bardzo miękkie i delikatne.
  8. Zatem układam liście w garnku do gotowania na parze (lub na przystawce Varoma w Thermomixie) i gotuję je przez ok. 20 minut.
  9. Po tym czasie wyciągam je, czekam aż ostygną i wtedy zawijam w nie farsz (jak krokiety).
  10. Następnie gotowe gołąbki z powrotem układam w garnku do gotowania na parze i gotuje kolejne 20 minut.
  11. Można też gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i upiec.
  12. Gotowe gołąbki polewam sosem pomidorowym.
Przygotowanie sosu:
  1. Do garnka wlewam bulion, dodaję koncentrat, przecier i śmietankę.
  2. Podgrzewając na małym ogniu mieszam, aż wszystkie składniki się połączą.
  3. Doprawiam solą i pieprzem.
Zdjęcie - The Killing/Dochodzenie - klasyczne gołąbki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - The Killing/Dochodzenie - klasyczne gołąbki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów