Lasagne z mięsem / Lazania

Lasagne z mięsem / Lazania
  • SKŁADNIKI:
  • SOS:
  • * masło - 2 łyżki
  • * mąka - 2 łyżki
  • * mleko - 0,5 l
  • * sól , pieprz , gałka muszkatałowa , papryka
  • * sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • * cukier - 1 szczypta
  • * żółtko- 1 szt
  • MIĘSO :
  • * mielone mięso ( np.łopatka ) - 500 g
  • * cebula - 2 szt
  • * czosnek - 4 ząbki
  • * pieczarki - ok. 300 g
  • * sól , pieprz , chili , papryka
  • * przecier pomidorowy - 4 łyżki
  • * olej - 100 ml
  • DODATKOWO :
  • *makaron lasagne - ok. 300 g
  • * ser żółty - ok. 300 g

Lasagne / Lazania – jedno z moich ulubionych dań mięso – makaronowych.

Przepis znany w mojej rodzinie od lat nie podlega żadnym modyfikacjom , bo danie zrobione wg. niego za każdym raz zachwyca.

Lasagne jest daniem , które niesamowicie syci na długie godziny.

Połączenie świeżo mielonego mięsa z kremowym sosem beszamelowym i dużą ilością sera tworzy rewelacyjną całość , która zachwyci podniebienia!

Gwarantuję!

Włącznie ją do swojego menu , a nie pożałujecie!

 Zdjęcie - Lasagne z mięsem / Lazania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

SOS :

Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnku.

Dodajemy 2 łyżki mąki i rozbijamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek.

Zdejmujemy z ognia.

Powoli dolewamy mleko cały czas mieszając.

Doprawiamy solą, pieprzem , papryką i gałką muszkatołową.

Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru.

Zagotowujemy ciągle mieszając , studzimy.

Dodajemy żółtko. , dokładnie mieszamy. , odstawiamy w ciepłe miejsce.

Zdjęcie - Lasagne z mięsem / Lazania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

MIĘSO :

Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek.

Dodajemy oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę.

Dodajemy  mięso mielone , dokładnie mieszamy.

Doprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką.

Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy.

Dusimy pod przykryciem około 10 minut.

CAŁOŚĆ :

Ser żółty ścieramy na grubych oczkach.

Makaron podgotowujemy.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.

Układamy warstwami:

- makaron
- mięso
- ser
- sos
- makaron
- mięso
- ser

… aż do wyczerpania składników.

Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Zajadamy gorące!

Zdjęcie - Lasagne z mięsem / Lazania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów