Biała zapiekana kiełbasa

Zdjęcie - Biała zapiekana kiełbasa - Roasted white sausage - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Biała kiełbasa jest chyba tak samo obowiązkowa na wielkanocnym stole, jak karp na wigilijnym. Za karpiem nie przepadam, ale za to kiełbasę lubię bardzo. Zwłaszcza jeśli przygotuje się ją tak, jak tutaj w piekarniku z cebulą i czosnkiem.


Podana z dobrą musztardą samodzielnie wystarcza za danie główne. W moim domu rodzinnym białą kiełbasę w Wielkanoc jadło się właśnie tak przygotowaną i z radością zabrałem ten przepis wyprowadzając się od rodziców… Przepis, jak sporo ostatnio, powstał w celu publikacji w e-booku tworzonym wspólnie z ZT Kruszwica i kilkoma zaprzyjaźnionymi blogami. Można go pobrać tutaj.

For English version, roll down...
Potrzebne będzie:
  • Kilogram dobrej białej kiełbasy
  • Nieduża cebula
  • Trzy ząbki czosnku
  • Dwie łyżki oleju kujawskiego z pierwszego tłoczenia
Cebulę kroimy w talarki, a czosnek na plasterki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym dosyć ciasno. Ważne żeby dobrać odpowiedniej wielkości naczynie, w ten sposób żeby kiełbasa wypełniła je w całości. Jeśli zostanie zbyt dużo miejsca po bokach lasek, to kiełbasa wyjdzie nam za sucha. Chodzi o to, żeby chrupiąca zrobiła się wierzchnia skórka, a po bokach pozostała delikatna i wilgotna. Tak ułożoną kiełbasę smarujemy z wierzchu kujawskim i rozkładamy na niej cebulę i czosnek.
Pakujemy do piekarnika i zapiekamy około 20 minut, dopóki wierzchnia skórka nie będzie miała stosownej barwy…
Przy garach: Tomasz
Pstrykała: Aga
Tekst: Tomasz


You will need:
  • 1 kg good quality white sausage
  • onion, cut into rings
  • 3 cloves garlic, sliced
  • 2 tablespoons oil
Preheat the oven to 180 Cecius degrees. Put your sausage in a gratin very tightly. It's important to pick the appropriate size gratin, so the sausege filled it all. This way the sausage will stay moist, with crispy skin. Grease the sausage, place the onion rings and the garlic. Put into the oven for about 20 minutes or until the skin gets brown.
Text:Aga
Zdjęcie - Biała zapiekana kiełbasa - Roasted white sausage - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Biała zapiekana kiełbasa - Roasted white sausage - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Biała zapiekana kiełbasa - Roasted white sausage - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z makaronem ryżowym, ogórkami i fetą

Sałatka z makaronem ryżowym, o…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka ziemniaczana
2

Sałatka ziemniaczana

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gofry a’la pizza
1

Gofry a’la pizza

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Brzoskwinie w cieście + film
2

Brzoskwinie w cieście + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Wytrawne “bułeczki” scones z cebulką i serem
1

Wytrawne “bułeczki” scones z c…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Gęsta zupa pomidorowa z ryżem
2

Gęsta zupa pomidorowa z ryżem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Pieczony królik
1

Pieczony królik

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pieczona pierś indyka faszerowana szałwią i cukinią
2

Pieczona pierś indyka faszerow…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Roladki schabowe faszerowane jajkiem w sosie chrzanowym
1

Roladki schabowe faszerowane j…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Biały barszcz z grillowaną białą kiełbasą i jabłkiem

Biały barszcz z grillowaną bia…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Szynka pieczona w winie z żurawiną

Szynka pieczona w winie z żura…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Wiejski żurek w chlebie
2

Wiejski żurek w chlebie

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia