Biała zapiekana kiełbasa

Zdjęcie - Biała zapiekana kiełbasa - Roasted white sausage - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Biała kiełbasa jest chyba tak samo obowiązkowa na wielkanocnym stole, jak karp na wigilijnym. Za karpiem nie przepadam, ale za to kiełbasę lubię bardzo. Zwłaszcza jeśli przygotuje się ją tak, jak tutaj w piekarniku z cebulą i czosnkiem.


Podana z dobrą musztardą samodzielnie wystarcza za danie główne. W moim domu rodzinnym białą kiełbasę w Wielkanoc jadło się właśnie tak przygotowaną i z radością zabrałem ten przepis wyprowadzając się od rodziców… Przepis, jak sporo ostatnio, powstał w celu publikacji w e-booku tworzonym wspólnie z ZT Kruszwica i kilkoma zaprzyjaźnionymi blogami. Można go pobrać tutaj.

For English version, roll down...
Potrzebne będzie:
  • Kilogram dobrej białej kiełbasy
  • Nieduża cebula
  • Trzy ząbki czosnku
  • Dwie łyżki oleju kujawskiego z pierwszego tłoczenia
Cebulę kroimy w talarki, a czosnek na plasterki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym dosyć ciasno. Ważne żeby dobrać odpowiedniej wielkości naczynie, w ten sposób żeby kiełbasa wypełniła je w całości. Jeśli zostanie zbyt dużo miejsca po bokach lasek, to kiełbasa wyjdzie nam za sucha. Chodzi o to, żeby chrupiąca zrobiła się wierzchnia skórka, a po bokach pozostała delikatna i wilgotna. Tak ułożoną kiełbasę smarujemy z wierzchu kujawskim i rozkładamy na niej cebulę i czosnek.
Pakujemy do piekarnika i zapiekamy około 20 minut, dopóki wierzchnia skórka nie będzie miała stosownej barwy…
Przy garach: Tomasz
Pstrykała: Aga
Tekst: Tomasz


You will need:
  • 1 kg good quality white sausage
  • onion, cut into rings
  • 3 cloves garlic, sliced
  • 2 tablespoons oil
Preheat the oven to 180 Cecius degrees. Put your sausage in a gratin very tightly. It's important to pick the appropriate size gratin, so the sausege filled it all. This way the sausage will stay moist, with crispy skin. Grease the sausage, place the onion rings and the garlic. Put into the oven for about 20 minutes or until the skin gets brown.
Text:Aga
Zdjęcie - Biała zapiekana kiełbasa - Roasted white sausage - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Biała zapiekana kiełbasa - Roasted white sausage - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Biała zapiekana kiełbasa - Roasted white sausage - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Gulab jamun - indyjskie pączki w syropie

Gulab jamun - indyjskie pączki…

food² food²
Food Square

Domowa granola z masłem  orzechowym
1

Domowa granola z masłem orzec…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Czekoladowe muffiny z kremem bananowym
1

Czekoladowe muffiny z kremem b…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Fasolka po bretońsku
3

Fasolka po bretońsku

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Placki ziemniaczane super fit, bez tłuszczu z gofrownicy
1

Placki ziemniaczane super fit,…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka z pieczonych marchewek i winogron
1

Sałatka z pieczonych marchewek…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Schab pomidorowo - kokosowy duszony z cebulą. Dieta szybka przemiana - faza III

Schab pomidorowo - kokosowy du…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zupa z topinamburu z uszkami ze śliwkami z boczkiem
1

Zupa z topinamburu z uszkami z…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Bigos

Bigos

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Żeberka duszone w piwie
1

Żeberka duszone w piwie

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Fit Pizza orkiszowa

Fit Pizza orkiszowa

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Pikantne risotto z chorizo i czerwonym winem

Pikantne risotto z chorizo i c…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty