Biała zapiekana kiełbasa
Biała kiełbasa jest chyba tak samo obowiązkowa na wielkanocnym stole, jak karp na wigilijnym. Za karpiem nie przepadam, ale za to kiełbasę lubię bardzo. Zwłaszcza jeśli przygotuje się ją tak, jak tutaj w piekarniku z cebulą i czosnkiem.
Podana z dobrą musztardą samodzielnie wystarcza za danie główne. W moim domu rodzinnym białą kiełbasę w Wielkanoc jadło się właśnie tak przygotowaną i z radością zabrałem ten przepis wyprowadzając się od rodziców… Przepis, jak sporo ostatnio, powstał w celu publikacji w e-booku tworzonym wspólnie z ZT Kruszwica i kilkoma zaprzyjaźnionymi blogami. Można go pobrać tutaj.
For English version, roll down...
Potrzebne będzie:
- Kilogram dobrej białej kiełbasy
- Nieduża cebula
- Trzy ząbki czosnku
- Dwie łyżki oleju kujawskiego z pierwszego tłoczenia
Pakujemy do piekarnika i zapiekamy około 20 minut, dopóki wierzchnia skórka nie będzie miała stosownej barwy…
Przy garach: Tomasz
Pstrykała: Aga
Tekst: Tomasz
You will need:
- 1 kg good quality white sausage
- onion, cut into rings
- 3 cloves garlic, sliced
- 2 tablespoons oil
Text:Aga