Są naprawdę pyszne. Podałam je bardzo tradycyjnie,z sosem pieczarkowym, puree ziemniaczanym i ćwikłą. Bardzo proste, niekłopotliwe w przygotowaniu,polecam!
Pasztet drobiowy z grzybami jest pyszny, aromatyczny i wilgotny. A z dodatkiem suszonych grzybów… to idealny pasztet na świąteczny stół, ale też na zwykłą kanapkę.
Znakomity dodatek do wigilijnego barszczu. Właściwie to pierożki są pyszne i bez barszczu. Ciasto ładnie się wałkuje i formuje. Mogłam pewnie jeszcze chwilę poczekać żeby trochę bardziej się zrumieniły, ale nie wytrzymałam. sama nie wiem co lepsze - takie pierożki czy uszka.
Wołowina po burgundzku to jedna z bardziej znanych potraw kuchni francuskiej. Jak nazwa wskazuje, wywodzi się z Burgundii, rejonu leżącego we wschodniej części Francji.
Łopatka była tak ładna , miała piękny kolor i był to naprawdę śliczny kawałek mięsa. Miał być gulasz ale szkoda mi było psuć takie mięsko. Pokroiłam je w plastry.Lekko rozbiłam. Posoliłam , doprawiłam i wyszło extra mięsiwo w sosiku.
Kopytka z dodatkiem marchewki oraz korzennych przypraw to fajna odmiana od zwykłych klusek. Dzięki marchwi nabierają ładnego, pomarańczowego koloru, a gotowanie w przyprawach nadaje im delikatnego, subtelnego korzennego smaku, który dobrze komponuje się z różnymi sosami i surówkami.
Zupa z suszonych grzybów kojarzy mi się z świętami, bardzo ją lubię a w dodatku pachnie lasem ma niepowtarzalny smak i aromat podajemy ją z kluskami, grzankami czy też groszkiem ptysiowym w zależności kto co lubi. Tym razem u mnie z razowym makaronem i pieczonym czosnkiem
W mojej rodzinie głównym wigilijnym daniem jest zawsze smażony karp. I powiem Wam, że jak nie lubię smażonych panierowanych ryb, tak karpia wprost uwielbiam i czekam na niego cały rok.
Uszka i barszcz - najlepszy duet. Pierwszy i najważniejszy podczas wigilijnej kolacji. Uwielbiam smak barszczu na kwasie buraczanym i grzybowe nadzienie. Tak bardzo kojarzą mi się ze świętami i czasami dzieciństwa.
Zagotować wodę z octem oraz cukrem, ostudzić i marynować w niej śledzie przez ok. 12-24 godzin. Odcedzić i osuszyć śledzie, a następnie pokroić je na ok. 3 cm kawałki. Zetrzeć ogórki na grubej tarce i wymieszać z wodą spod ogórków...