Leczo

Leczo
  • SKŁADNIKI
  • ( 4 PORCJE )
  • * Papryka czerwona – 3 szt
  • * Cukinia – 1 szt
  • * Kiełbasa cienka np. śląska / zwyczajna – 3 szt
  • * Czosnek – 2 ząbki
  • * Ogórek kiszony – 2 szt
  • * Natka pietruszki - 0,5 pęczka
  • * Koncentrat pomidorowy – 4 łyżki
  • * Sól – do smaku
  • * Pieprz – do smaku
  • * Chili – do smaku
  • * Papryka słodka – do smaku
  • * Oregano – do smaku
  • * Cukier – 1 szczypta
  • * Olej do smażenia
  • * Estragon – do smaku

 

Uwielbiam leczo  i w sezonie letnim mogę je jeść codziennie bez obaw o to , że powiem „dośc”.

W sezonie zimowym przyrządzam je na rozgrzanie – sprawdza się znakomicie!

Pełne soczystej papryki i aromatycznych ziół , z pajdą świeżego , chrupiącego chleba jest świetnym pomysłem nie tylko na letni obiad.

Papryka , kiełbaska , pyszny sos i przyprawy tworzą wspaniałą całość , która jest fajną alternatywą dla mięsnego gulaszu .

  Zdjęcie - Leczo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Papryki i cukinię oczyszczamy , kroimy w kostkę.

W gęsiarce rozgrzewamy olej , wrzucamy warzywa , odrobinę solimy i smażymy ok. 15 minut na wolnym ogniu.

Kiełbasę kroimy w plasterki , podsmażamy na odrobinie oleju.

Podsmażoną paprykę i cukinię zalewamy ciepłą wodą ( tak , aby zakryła warzywa ) i dusimy na wolnym ogniu.

Dodajemy podsmażoną kiełbasę.

Dodajemy drobno posiekany czosnek i połowę natki pietruszki , a następnie pokrojone w kostkę ogórki kiszone.

Wszystko razem dokładnie , ale delikatnie mieszamy.

Dodajemy zioła , cukier , paprykę słodką , chili , pieprz , a następnie koncentrat pomidorowy.

Dusimy na wolnym ogniu przez ok. 35-40 minut – papryka ma zmięknąć , a leczo zgęstnięć.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Podajemy gorące!

Zdjęcie - Leczo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Leczo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów