Leczo
- SKŁADNIKI
- ( 4 PORCJE )
- * Papryka czerwona – 3 szt
- * Cukinia – 1 szt
- * Kiełbasa cienka np. śląska / zwyczajna – 3 szt
- * Czosnek – 2 ząbki
- * Ogórek kiszony – 2 szt
- * Natka pietruszki - 0,5 pęczka
- * Koncentrat pomidorowy – 4 łyżki
- * Sól – do smaku
- * Pieprz – do smaku
- * Chili – do smaku
- * Papryka słodka – do smaku
- * Oregano – do smaku
- * Cukier – 1 szczypta
- * Olej do smażenia
- * Estragon – do smaku
Uwielbiam leczo i w sezonie letnim mogę je jeść codziennie bez obaw o to , że powiem „dośc”.
W sezonie zimowym przyrządzam je na rozgrzanie – sprawdza się znakomicie!
Pełne soczystej papryki i aromatycznych ziół , z pajdą świeżego , chrupiącego chleba jest świetnym pomysłem nie tylko na letni obiad.
Papryka , kiełbaska , pyszny sos i przyprawy tworzą wspaniałą całość , która jest fajną alternatywą dla mięsnego gulaszu .
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Papryki i cukinię oczyszczamy , kroimy w kostkę.
W gęsiarce rozgrzewamy olej , wrzucamy warzywa , odrobinę solimy i smażymy ok. 15 minut na wolnym ogniu.
Kiełbasę kroimy w plasterki , podsmażamy na odrobinie oleju.
Podsmażoną paprykę i cukinię zalewamy ciepłą wodą ( tak , aby zakryła warzywa ) i dusimy na wolnym ogniu.
Dodajemy podsmażoną kiełbasę.
Dodajemy drobno posiekany czosnek i połowę natki pietruszki , a następnie pokrojone w kostkę ogórki kiszone.
Wszystko razem dokładnie , ale delikatnie mieszamy.
Dodajemy zioła , cukier , paprykę słodką , chili , pieprz , a następnie koncentrat pomidorowy.
Dusimy na wolnym ogniu przez ok. 35-40 minut – papryka ma zmięknąć , a leczo zgęstnięć.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Podajemy gorące!