Cordon Bleu
Cordon Bleu, zwany inaczej kotletem szwajcarskim, to klasyczny kotlet (wieprzowy, cielęcy, drobiowy) z kieszonką, którą wypełnia, ser żółty i szynka.
To taki kotlet na bogato;)
Soczysty, delikatny i chrupiący kawał mięcha:)
Składniki:
- kilka plastrów mięsa np. schabu (może być inne: cielęcina lub drób)
- kilka plasterków ulubionej szynki
- kilka plasterków sera
- sól, pieprz, czosnek do smaku
- musztarda do posmarowania
- mąka+ bułka tarta do panierowania
- jajko
- olej do smażenia
Plastry mięsa mocno rozbić.
Mięso natrzeć solą i pieprzem.
Z jednej strony posmarować czosnkiem i musztardą.
Ułożyć 1-2 plasterki ulubionej szynki i 1-2 plasterki sera żółtego.
Złożyć kotlet na pół (w tak zwaną kieszonkę).
Nie ma potrzeby spinania mięsa wykałaczką czy nitką.
Brzegi koperty lekko zbić tłuczkiem żeby była szczelnie zamknięta.
Jajko roztrzepać widelcem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso obtaczać w mące, w jajku i bułce tartej.
Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.