Pierogi z kapustą i grzybami
składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
szczypta soli
ciepła woda (około 1 szklanki)
składniki na farsz:
1 kg kiszonej kapusty
około 150 g grzybów suszonych
1 cebula
3 łyżki bułki tartej
3 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz czarny
olej
Grzyby zalać wodą i odstawić najlepiej na całą noc. Namoczone ugotować w wodzie przez około 30 minut, odcedzić. Kiszoną kapustę włożyć do garnczka, zalać wodą (może być z dodatkiem wody z grzybów), dodać listki laurowe i ziele angielskie. Kapustę gotować do miękkości a następnie przecedzić. Gdy kapusta wystygnie wyjąć listki i ziele angielskie, odcisnać w ręku tak żeby odsączyć jak najwięcej wody(nie będzie uciekał farsz i pierogi będą solidnie nafaszerowane). Ugotowane grzyby przekręcić przez maszynkę o grubych oczkach. Cebulę poszatkować i zeszklić na oleju. Wszystkie składniki połączyć, dodać bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać ciepłą wodę i dodać szczyptę soli. Zagnieść ciasto podsypując mąką. Ciasto ma być zwarte i elastyczne.
Ciasto rozwałkować porcjami i za pomocą szklanki wykrawać krążki, na każdy nakładać łyżkę farszu i zaklejać. Czynność powtarzać aż do wyczerpania składników. Zlepione pierogi wrzucać na gotującą i lekko osoloną wodę. Gdy wypłyną na powierzchnię wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej. Ugotowane pierogi podawać z przesmażoną cebulką.